Dostupni linkovi

Desetak radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo stupilo u štrajk glađu


Radnici Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS štrajkuju u krugu preduzeća, a novinarskim ekipama je zabranjen ulaz.
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS štrajkuju u krugu preduzeća, a novinarskim ekipama je zabranjen ulaz.

Desetak radnika Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS iz Sarajeva u utorak 18. maja u 7 sati stupili su u štrajk glađu, jer nisu dobili zarađene plate.

Radnici štrajkuju u krugu preduzeća, a novinarskim ekipama je zabranjen ulaz.

Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ponedjeljak, 17. maja da radnici nisu dobili plate dva mjeseca.

„Organizovali smo u krugu poduzeća skup i pokrenuli niz drugih aktivnosti, da probamo skrenuti pažnju onima koji odlučuju o GRAS-u da ne možemo više ovako raditi. Očekujemo da se plate uplate do kraja sedmice“, kazao je Muminović.

Prema njegovim riječima, račun firme je blokiran.

„Posljednjih dvadesetak godina naš vlasnik se, a to je Vlada Kantona Sarajevo (KS), prema nama odnosi kao prema nekome ko nije njegovo vlasništvo. Vođena je pogrešna politika prema ovom poduzeću“, kazao je Muminović.

Sindikat navodi da isplatu zaostalih plata očekuje do petka, 21. maja, te upozorava da će, ukoliko to izostane, biti ugrožen javni prijevoz.

Povodom štrajka radnika u Gradskom saobraćajnomm preduzeću Sarajevo, za 13 sati je zakazana konferencija za novinare predsjednika Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnana Štete.

KJKP GRAS je poduzeće u državnom vlasništvu i nalazi se među najvećim poreskim dužnicima u Bosni i Hercegovini.

Radnici GRAS-a su 20. oktobra 2020. godine organizovali dvostani štrajk upozorenja zbog blokade računa poduzeća, čime su radnici dva mjeseca bez plaća.

Ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je iznosio 130 miliona maraka (oko 65 miliona eura) po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV), a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona maraka (oko 10 miliona eura).

Gradsko saobraćajno preduzeće u Sarajevu GRAS bilo je predmetom istraživanja Tužilaštva BiH u akciji "Tender" tokom 2019.godine u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi u slučaju nabavke rabljenih trolejbusa za ovo preduzeće.

Tada su uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu s tim krivičnim djelima.

XS
SM
MD
LG