');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Dame teško dolaze do MINISTARSKE FOTELJE: Da li treba menjati odnos snaga muškaraca i žena u Savetu ministara BiH

Najmanje četiri žene treba da budu u ministarskim foteljama u Savetu ministara BiH, umesto dosadašnje prakse po kojoj su ta mesta rezervisana uglavnom za muškarce.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Savet ministara BiH Sarajevo-01-foto-S-PASALIC Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Savet ministara BiH Sarajevo-01-foto-S-PASALIC

Ovo je jedan od predloga koji se prošli mesec našao na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali nije dobio potrebnu podršku poslanika, pa će se o njemu ponovo raspravljati sledeće sedmice, piše Srpskainfo.

Temu su inicirale poslanice Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija koje su Predstavničkom domu uputile Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o Savetu ministara kojim bi se regulisala ravnomerna zastupljenost polova. Tačnije u ministarskim foteljama na nivou BiH bilo bi 60 odsto muškaraca i 40 odsto žena.

Zanimljivo je da su na prošloj sednici prilikom glasanja protiv izmena bile čak i neke poslanice, a da Baručija, koja je i jedan od predlagača tih izmena, nije ni bila na toj sednici.

Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu, Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o Savetu ministara upućen je Kolegiju Predstavničkog doma na naknadno usaglašavanje. Kolegij, međutim, nije postigao saglasnost oko tog dokumentu, i on će se ponovo naći pred poslanicima na sjednici parlamenta 25. maja ove godine u drugom krugu glasanja.

Pročitajte još

Poslanica Mirjana Marinković Lepić rekla je ranije da je razočarana jer su protiv njenog predloga bile čak i neke koleginice poslanice.

– Da su one bile za, izmene bi bile usvojene. Dakle, same žene rade protiv ravnopravnosti polova. Naravno da za ove izmene treba da budu kolege poslanici, ali je poražavajuće da neke poslanice nisu svesne da se i njima mogla desiti diskriminacija te da ne budu tu gde jesu. Smatram da ovo pitanje mora uključivati žensku solidarnost koja će preći političke, nacionalne i verske okvire – istakla je ona.

Gde je nestala ženska solidarnost?

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da je pogrešno misliti da će se žene boriti više za neka ženska prava i ženske probleme u BiH od muškaraca.

– Do sada smo videli da se muškarci mnogo jače bore za veća prava žena, a da u suštini imamo jedan mali procenat žena koje su svesne šta to znači i koje se zaista bore za neka ženska prava. To su najvećim delom one koje su se i same morale izboriti za svoje funkcije i pozicije. Većina ostalih političarki je došlo na neku funkciju isključivo zato jer su lojalne vrhu stranke – ističe Marićeva.

Sedam ministarki

Usvajanjem izmena Zakona o Savjetu ministara u toj instituciji uvek bi morale biti najmanje četiri žene u ministarskim foteljama. Trenutno su dve od ukupno devet ministarstava – Bisera Turković i Ankica Gudeljević. I u prethodnim sazivima Saveta ministara BiH ministarske fotelje su uglavnom zauzimali muškarci. Do sada je kroz Savet ministara prošlo tek sedam žena koje su obavljale funkcije ministarki.