Borelj danas sa liderima Zapadnog Balkana o političkim prilikama u regionu 1Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON POOL

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) prirediće danas u Briselu radnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana na kojoj očekuje da mu vođe iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja u regionu.

Kako je izjavio portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano, samo održavanje sastanka je važno jer je Borelj ocenio da takvih susreta visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo.

Prema njegovim rečima, to je „logičan nastavak rasprave“ koju su šefovi diplomatija EU održali prošle nedelje o regionu kad su razgovarali „iz šireg strategijskog i političkog ugla o Zapadnom Balkanu, a ne samo o proširivanju“.

„Razlog i cilj današnjeg susreta je da se zaista čuje od vođa sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari“, rekao je Boreljov predstavnik za medije.

Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić. Dolazak na radnu večeru potvrdili su premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti (Albin), predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari