NOVI SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU: Ima mrtvih i na Zapadnoj obali, Netanijahu dao brutalnu izjavu VIDEO
Foto: AP / Oded Balilty

sukob se širi

NOVI SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU: Ima mrtvih i na Zapadnoj obali, Netanijahu dao brutalnu izjavu VIDEO

Planeta -

Uprkos naporima međunarodne zajednice, uključujući i SAD, da se obustave sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze, nema naznaka da se situacija smiruje.

18.30 Netanijahu: Palestinski militanti dobili neočekivane udarce

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas rekao da su "palestinski militanti dobili neočekivane udarce" tokom devetodnevnog oružanog izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Iz kancelarije Netanjahuja se pojavio video snimak na kojem premijer Izraela stoji ispred borbenog aviona F-16 u vazdušnoj bazi na jugu Izraela, preneo je AP.

"Nemam dilemu da smo ih vratili unazad mnogo godina. Siguran sam da će svi naši neprijatelji okolo videti kakvu cenu moraju da plate zbog agresije protiv nas i siguran sam da će naučiti lekciju", dodao je Netanjahu.

17.33 Poginuo Palestinac na protestu na Zapadnoj obli, desetine ranjeno

Jedan palestinski demonstrant je danas poginuo, a desetine su ranjene vatrenim oružjem tokom velikih demonstracija na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je rekla da su demonstranti pucali na vojnike i da su dva vojnika ranjena u noge.

Palestinski demonstranti se često sukobljavaju s izraelskom vojnicima na Zapadnoj obali, ali su demoostranti retko kada naoružani.

Zapadna Obala, protest, Gaza
foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

16.19 Netanijahu: Pojačavamo odgovor na raketne napade

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će ta zemlja pojačati odgovor na raketne napade u narednih nekoliko dana.

On je nakon sastanka sa lokalnim liderima zajednica u Gazi rekao da će će se vojne operacije nastaviti i narednih nekoliko dana, nakon čega će Izrael pojačati odgovor na svaki raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.

"Operacija će trajati još nekoliko dana, nakon toga sledi veoma snažan odgovor", rekao je Netanijahu.

15.09 Stradali Tajlanđani na jugu Izraela

Izraelska policija je danas saopštila da su dva radnika iz Tajlanda ubijena danas u minobacačkom napadu iz Pojasa Gaze na pogon za pakovanje na jugu Izraela, preneo je AP.

Kako je navedeno, još sedam stranih radnika je ranjeno u tom napadu, uključujući jednog koji je u ozbiljnom stanju, javili su izraelski mediji.

14. 45 Egipat izdvaja 500 MILIONA za obnovu Gaze

Egipat će izdvojiti 500 miliona dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskih vazdušnih napada, saopštilo je danas egipatsko predsedništvo.

Navodi se i da će egipatske kompanije učestvovati u operaciji obnove, preneo je Rojters. Saopštenje je objavljeno posle sastanka egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija, francuskog predsednika Emanuela Makrona i jordanskog kralja Abdulaha u Parizu.

Emanuel Makron, Abdel Fateh el Sisi
foto: EPA / Ian Langsdon

14.10 Muslimanski svet nikad podeljeniji

Naime, prvi put u brojnim sukobima između dva neprijatelja, Izraela i Hamasa, regionalno jedinstvo oko toga "ko je kriv" i "šta treba učiniti" da se zaustave borbe suočilo se sa podelama.

Dok su neke države sa muslimanskom većinom, poput Turske i Irana, optužile Izrael za incident u džamiji Al-Aksa i za zločine u Gazi, druge zemlje su ovaj put bile suzdržanije. Više pročitajte OVDE.

Benjamin Netanijahu, Hasan Rohani, Redžep Tajip Erdogan, Mohamed bin Salman, Mohamed bin Rašid al Maktum
foto: EPA/ABIR SULTAN, EPA/Abedin Taherkenareh, EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE, EPA / G20 RIYADH SUMMIT, EPA / BANDAR ALJALOUD

12.30 Srušena šestospratnica, gađane kuće komandira Hamasa

Izrael je danas nastavio udare iz vazduha, na, kako je navedeno, ciljeve ekstremista u pojasu Gaze i sravnio sa zemljom jednu šestospratnicu, javlja Asošiejted pres.

Prema toj agenciji, i ekstremisti su ispalili desetine raketa na Izrael. U udaru na grad Gazu je srušena zgrada u kojoj su bile biblioteke i obrazovni centri Islamskog univerziteta.

Stolovi, stolice, knjige, kompjuterske žice videle su se u ruševinama, dok su stanovnici tražili svoje stvari.

Izrael ih je pred zoru obavestio da će zgrada biti srušena, a izveštaja o žrtvama nije bilo.

"Čitava ulica je počela da 'trči', a onda razaranje, zemljotres. Celo ovo područje se treslo", rekao je Džamal Hercalah koji tamo stanuje.

Izraelska vojska je saopštila da je napala 12 kuća komandira Hamasa tokom protekla 24 sata, uključujući tri jutros.

U saopštenju je precizirano da su to bile, između ostalih, kuće "zamenika komandira severne brigade" u Gaza Sitiju i komandira u Kan Junisu, te da oni koriste svoje domove kao komandne i operativne centre.

11.05 Putin: Okončati nasilje u izraelsko-palestinskom sukobu

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na okončanje nasilja na obe strane u izraelsko-palestinskom sukobu, i na pronalaženje načina za rešavanje te situacije.

10.00 Odmazda Izraela

Izraelska vojska granatirala je teritoriju Libana u znak odmazde posle ispaljivanja nekoliko raketa sa teritorije te države ka Izraelu.

"Šest raketa ispaljeno je iz Libana ka severnom Izraelu i sve su pale na teritoriju Libana. Kao odgovor, naše artiljerijske snage pucale su ka metama koje su lansirale rakete“, saopštila je izraelska vojska.

Izraelska vojska ispalila je 22 granate, naveo je libanski vojni izvor za Rojters. Nije bilo izveštaja o žrtvama i šteti ni na jednoj strani.

9.40 Čelnici Hamasa "na nišanu" Izraela, nema govora o primirju

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su svi čelnici hanasa na nišanu izraelske vojske i da vojska nema mandat da govori o primirju.

"Pokušavamo da ih napadnemo i kada se ostvare operativni uslovi, nadam se da ćemo uspeti", rekao je portparol Iraelskih odbrambenih snaga i dodao da od načelnika štaba dobijaju uputstva i ciljeve za naredna 24 sata.

"Mi ne govorimo o prekidu vatre. Mi se fokusiramo na borbu", rekao je portparol.

9.35 Tokom noći iz Gaze na Izrael ispaljeno 90 raketa

Iraelska vojska saopštila je da je tokom noći iz pravca Gaze ispaljeno 90 raketa na Izrael. Od tog broja 20 raketa nije uspelo da dosegne Izrael već je palo u pojas Gaze dok je većina ostalig raketa neutralizovana uz pomoć odbrambenenog sistema "čelična kupola".

9.30 Novi pokušaji da se dogovori primirje

Od početka nove "runde nasilja" u odnosima između jevrejske države i palestinskih ekstremističkih organizacija u Gazi 10. maja do danas, poginulo je najmanje 222 ljudi, većinom Palestinaca, navodi Frans pres.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas četvrti put dok SAD još uvek odbijaju usvajanje saopštenja u kome se poziva na "okončanje nasilja".

Brisel će takođe razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitno video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

9.00 Uništena jedina laboratorija za testiranje na koronavirus u Gazi

U jednom od napada na Pojas Gaza izraelske snage uništile su jedinu laboratoriju za testiranje na koronavirus.

8.10 Kratko primirje

Posle šestočasovnog primirja, izraelski napadi na Pojas Gaze nastavljeni su rano jutros.

7.30 Šta ja mogu, imam samo 10 godina

Snimak uplakane devojčice iz Gaze koja kraj ruševina plače i objašnjava sav užas kroz koji prolazi tokom sukoba Izraela i Hamasa postao je hit na društvenim mrežama, a devojčica simbol stradanja palestinskog naroda koji svakoga dana u oružanim napadima izraelske vojske ima sve veći broj žrtva, među kojima je i veliki broj dece.

„Bolesna sam, ne znam. Ne mogu ništa da uradim, vidite sve ovo oko nas. Šta očekujete da uradim? Šta mogu ja da uradim? Da popravim ovo? Pa ja imam tek deset godina“, pita uplakana devojčica dok pokazuje na zastrašujuće ruševine oko sebe.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru s premijerom Izraela Benjaminom Netanjhuom, predsednik SAD Džozef Bajden izrazio je podršku apelima za prekid vatre, iako je Netanjahu ranije izjavio da ne namerava da obustavi vojnu kamapanju.

Izrael je saopštio kasno sinoć da su Hamas i druge palestinske frakcije ispalile oko 3.500 raketa iz Gaze, oko 200 samo tokom jučerašnjeg dana, kao i da su izraelske snage likvidirale najmanje 130 palestinskih boraca.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su palestinske vlasti saopštile da je od početka sukoba pre osam dana u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 212 ljudi, među njima 61 dete i 36 žena, a da je u Izraelu poginulo desetoro ljudi, među njima dvoje dece.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga Mark Majli upozorio je na mogućnost širenja sukoba uprkos dosadašnjim neplodnim pokušajima da se obustavi nasilje.

"Ukoliko sukob ne bude prekinut, moja procena je da postoji rizik od izbijanja šireg konflikta i destabilizacije koji podrazumevaju čitav niz negativnih posledica. Nikome nije u interesu da se sukob nastavi", upozorio je Majli.

Izraelski vazdušni udari nastavljeni su i tokom noći i u raketnim napadima srušene su još dve zgrade u Gazi.

U gradovima na jugu Izraela pred jutro su se oglasila sirene zbog novih raketnih napada palestinskog Hamasa i primorale hiljade građana da odu u skloništa.

Sinoć oko ponoći i iz Libana je ispaljeno šest artiljerijskih granata na sever Izraela, ali iz izraelske vojske tvrde da ni jedan projektil nije pogodio cilj, kao i da je izraelska artiljerija uzvratila i gađala pozicije u Libanu sa kojih su ispaljivane granate.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track