Svet

0

Netanjahu: Izrael će nastaviti da napada terorističke ciljeve u Gazi

Autor: AP

Izvor: Beta

Netanjahu: Izrael će nastaviti da napada terorističke ciljeve u Gazi

Izvor: Foto: Beta /AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da će Izrael nastaviti "udare na terorističke ciljeve" u pojasu Gaze posle nedelju dana sukoba sa palestinskim ekstremistima.

Posle sastanka sa najvišim odbrambenim zvaničnicima Netanjahu je najavio da će Izrael "nastaviti da deluje koliko god je neophodno kako bi se vratio mir i bezbednost za sve gradjane Izraela".

Sukobi su počeli 10. maja kada je Hamas ispalio dugometne rakete na Jerusalim posle čitavih nedelja nasilja na svetilištu u Jerusalimu izmedju palestinskih demonstranata i izraelske policije tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Nasilni neredi su izbili izmedju ostalog i zbog pretnje iseljavanjem palestinskih porodica iz jednog kvarta u istočnom Jerusalimu da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

U medjuvremenu je Katar osudio izraelsko bombardovanje katarske zgrade Crvenog polumeseca u pojasu Gaze, gde je bilo poginulih i povredjenih.

Kako je danas navela ta zemlja takva operacija je takodje oštetila delove bolnice Hamad bin Kalifa za protetiku i rehabilitaciju, a da je u napadu iz vazduha u subotu srušena kula u koj su bile kancelarije katarskog novinskog kanala Al Džazira.

Uz to je ocenjeno da je ciljanje humanitarnih i medijskih institucija flagrantno kršenje medjunarodnog prava.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova je navedeno da "Katar potvrdjuje da neće žaliti truda da podrži pravedan palestinski cilj i braću Palestince". Ta zemlja Zaliva obezbedjuje mesečno 20 miliona dolara pomoći gGazi od 2018. godine.

U susednom Jordanu svi članovi parlamenta su danas pozvali da se protera ambasador Izraela iz te zemlje i opozove jordanski ambasador uIzraelu.

Takodje su pozvali da se poništi mirovni sporazum izmedju dve zemlje potpisan 1994. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR