Linkovi

Lajčak i Vučić se sastali u Briselu


Aleksandar Vučić (L) i Miroslav Lajčak (D) tokom susreta u Briselu (Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka)
Aleksandar Vučić (L) i Miroslav Lajčak (D) tokom susreta u Briselu (Foto: Tviter nalog Miroslava Lajčaka)

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u Briselu, objavila su dvojica zvaničnika na nalozima društvene mreže Tviter.

Cenim priliku da sa predsednikom Srbije razmatram najnovije detalje u vezi sa dijalogom i odnosima Evropske unije i Zapadnog Balkana – između njegovih poseta NATO-u i Češkoj Republici”, napisao je Lajčak, koji je objavio i njihovu zajedničku fotografiju, ne navodeći više detalja o susretu.

Sa druge strane, predsednik Srbije je u objavi na Tviteru, između ostalog napisao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga.

Želimo da čuvamo mir i stabilnost. Srbija je spremna za nastavak dijaloga. Dobar razgovor večeras sa Miroslavom Lajčakom”, napisao je Vučić.

Kosovo i Srbija o normalizaciji odnosa su na tehničkom nivou počeli pregovore 2011. Ti pregovori su u međuvremenu prerasli u političke i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači - Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

XS
SM
MD
LG