Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:16, 17. 5. 2021.

| Politika

I naprednjaci iz Vranja za razrešenje Stefanovića, o Lončaru glasale samo Nišlije i Piroćanci

Autor:A. Stankov, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Stefanović
Stefanović munjevito gubi podršku; foto: JV/J. A.

Nepoverenje Nebojši Stefanoviću izglasali su članovi SNS iz Vranja, potvrdio je Južnim vestima sekretar lokalnog odbora Goran Đorđević. Oni su usvojili i smene još šestoro lokalnih funkcionera, ali ni kod njih se nije glasalo o nepoverenju ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru. Prema rečima poslanika SNS Miloša Banđura, sve ovo jeste najavljena aktivnost Izvršnog odbora, ali je Lončar bio na dnevnom redu samo u Nišu i Pirotu.

Niški odbor je “povukao nogu” i izglasao nepoverenje Stefanoviću i Lončaru. To je i dalje nezvanična informacija, iako je nakon toga širom Srbije bilo na desetine naprednjačkih sednica sa istim ishodom, o kojima je govorio i predsednik stranke Aleksandar Vučić.

Navodno se glasalo i u Vlasotincu, ali u ovom odboru SNS-a su posle pitanja novinara prvo “proveravali da li o tome smeju nešto da kažu”, pa su na kraju odlučili da niša ne govore.

Muk je i u Leskovcu, a na jugu su glasanje o nepoverenju Stefanoviću do sada zvanično potvrdili jedino Bujanovčani, pa sada i Vranjanci.

Smenu ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa svih državnih i stranačkih funkcija jednoglasno je izglasao i Gradski odbor Srpske napredne u Vranju - rekao je sekretar Đorđević.

Pojasnio je da je procedura takva da su se prethodnih dana izjašnjavali mesni odbori, a zapisnik je poslat u Beograd, centrali stranke.

Da se glasa širom Srbije potvrđuje narodni poslanik SNS Miloš Banđur koji niškim sastancima nije prisustvovao, ali kako kaže, podržava izglasavanje nepoverenja Stefanoviću.

To je, tvrdi, unapred najavljena aktivnost sa Izvršnog odbora kada je rečeno da će članstvo moći da se izjasni čijim radom je nezadovoljno.

Nebojša Stefanović je izgubio poverenje članova stranke, definitivno posle afere “prisluškivanje”, gde su predsednik i njegova porodica od strane policije prisluškivani posredno, putem “stavljanja na mere” većeg broja ljudi sa kojima su u telefonskom kontaktu - kaže Banđur.

Za Milana Zirojevića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kako kaže, posle dramatične afere “prisluškivanje”, buke i besa predsednika i njegovih saradnika, tabloidne rafalne paljbe po Stefanoviću, neki rasplet je morao da usledi.

Pravna država bi to rasplela istražnim, tužilačkim i sudskim postupkom, a naša partijska država to rešava dokazivanjem ljubavi lokalnih odbora Vučiću, a iskazivanjem ne-ljubavi prema Stefanoviću. Ovaj slučaj treba da reši pravna država, a ne partijski plenumi. Optužbe za nelegalno prisluškivanje i stvaranje paralelnih centara moći jesu ozbiljne i zaslužuju istinito razrešenje - kaže Zirojević.


Slanje poruke je vidljivo, ali kakve su posledice?

Iako se Vučić nameće kao neprikosnoveni vođa i stranke i države koji odluke donosi sam, ovim glasanjem po odborima je dao privid političke kulture decentralizacije. Opozicionar Vuk Jeremić i analitičar Cvijetin Milivojević ocenili su da dešavanja u SNS-u podsećaju na staljinističke čistke tridesetih godina prošlog veka, dok Zirojevića sve to više podseća na Brionski plenum iz 1966. godine i smenu tadašnjeg prvog čoveka tajnih službi Aleksandra Rankovića.

Nije dovoljno samo isključiti Stefanovića, treba demonstrirati silu kao opomenu nekim sledećim Stefanovićima. Drugo - reč je o oprobanom modelu koji je primenjen nad Tomislavom Nikolićem 2017, pa su uvereni da je najbolji. Treće, meni najzanimljivije, reč je o aferi koja neodoljivo podseća na Brionski plenum. Vučić voli da se hvali da je uspešniji od Tita, pa imitiranjem istorijskih momenata sebi verovatno izgleda veći - kaže Zirojević.

Zaključuje da će političku sudbinu Stefanovića, na kraju i pored svih glasanja, odrediti Aleksandar Vučić. Isključiće ga ili skrajnuti, dodaje aktivista NKD-a, kako mu bude politički odgovaralo "jer tu nema emocija već tehnologije vlasti".

Banđur Banšur ne bi glasao protiv Lončara; foto: printskrinŠta god da bude sa i dalje prvim čovekom beogradskih naprednjaka, prema Banđurovom mišljenju, to ne može loše da utiče na odnose i stabilnost u SNS, već, kaže, naprotiv.

Članstvo stranke veruje predsedniku stranke i njega podržava. Poverenje članstva ministru, pa makar on bio i predsednik Gradskog odbora SNS Beograd, zavisi isključivo od toga da li on zaslužuje ili ne poverenje koje mu je za obavljanje funkcija delegirao predsednik stranke - kaže Banđur.


Lončar “smeta” samo Nišlijama i Piroćancima

Pored jednoglasne odluke o smeni Stefanovića odbori širom Srbije glasaju i o drugim pojedincima iz svojih redova. Tako je u Vranju izglasano nepoverenje za čak 6 lokalnih funkcionera.

Jednoglasno je usvojena i smena direktorke Zdravstvenog centra Ljiljane Antić, savetnika gradonačelnika za zdravstvo Miroljuba Stankovića, izvršnog direktora JP Urbanizam i izgradnja i predsednika Saveta za infrastrukturu GrO SNS-a Dejana Stanojevića, gradskog većnika za privredu, ekonomiju, preduzetništvo i ugostiteljstvo Nebojše Zupaničića, kao i načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove Grada Vranja Bobana Antanasijevića. Kada je reč o većniku za sport i predsedniku Saveta za sport GrO SNS-a Nenadu Đorđeviću, od 96 članova, koliko je glasalo, njih 15 su bili protiv tog predloga - rekao je Đorđević.

U Nišu je pak izglasano nepoverenje ministru zdravlja i funkcioneru SNS Zlatiboru Lončaru, ali do danas bez obrazloženja. Poslanik Banđur kaže da je Lončar bio na dnevnom redu jedino niških i pirotskih naprednjaka i nigde drugde u Srbiji. Poverenik ovih odbora iz vrha stranke je isti čovek - Bojan Bajagić.

Iskreno, iznenađen sam time. Mislim da nije korektno Lončara staviti u isti koš sa Stefanovićem, čak i da hipotetički postoje primedbe na njegov rad. Ja ne znam zašto bih trebao da budem protiv Lončara i zato bih bio uzdržan u slučaju da sam prisustvovao sastanku - rekao je Banđur.

zirojević2 Zirojevića sve podseća na Brionski plenum; foto: JVZirojević iz NKD-a nije hteo da komentariše glasanje nepoverenja Lončaru, jer nema sve informacije o tome, ali je podsetio na stari problem da brojni odbori SNS funkcionišu kao povereništva.

Nema slobode misli u SNS, odborima koji funcionišu kao povereništva, sada je “poverena” glavna, a zapravo nametnuta uloga statista u političkoj egzekuciji Nebojše Stefanovića. Umesto toga, naprednjaci bi trebalo da održe unutarstranačke izbore, pa da na sledećim lokalnim izborima izađu imenom i prezimenom, a ne krijući se iza imena Aleksandra Vučića. A opozicija da ne naseda i da ne čeka niti novog Mesiju, niti novog Judu - rekao je Zirojević.

Podsetimo, iako je za većinu građana glasanje nepoverenja Nebojši Stefanoviću možda bilo iznenađenje, tako nešto se i očekivalo jer se već dugo spekuliše o njegovoj umešanosti u aferu prisluškivanja predsednika Vučića i njihovom sukobu.

Još iz vremena pre korone prati ga afera Krušik i trgovina oružjem u kojoj je jedan od glavnih aktera bio njegov otac Branko, a tu su i sumnjivi poslovi njegovog saradnika i kuma Aleksandra Papića u svetu hotelijerstva.

Sam Vučić je potvrdio da odbori širom Srbije diskutuju i glasaju o Stefanoviću, a da samo od aktuelnog ministra odbrane zavisi hoće li ostati u stranci i Vladi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    11:31 // 18. 5. 2021.

    Rečeno im u PI i NI morate glasati protiv i greškom neko stavio i Lončara na glasanje a u SNS nema glasova protiv. Da im je neko stavio i Vučićevo ime i rekao morate glasati protiv, i njemu bi izglasali nepoverenje. Tamo niko ne razmišlja...

  • NSS

    09:57 // 18. 5. 2021.

    Da li ovi lokalni podanici stvarno misle da o necemu odlucuju i da se za nesto pitaju. To da li ce Nebojsa iz Beograda biti u stranci i na funkciji ili ne je odavno odlucio jedan covek koji se u ovoj zemlji pita za sve i odlucuje o svemu.

  • Stojko

    08:56 // 18. 5. 2021.

    Ova priča sa Stefanovićem je NJEGOVA ujdurma. A, Lončar mu dođe kolateralna šteta. Cilj je ojačati kaldrmu, po kojoj ide. Posle mnogih, krupnih, po državu optužujući odluka, cilj je jedan - SKRENUTI, OTUPITI pažnju javnosti, rad i rezultate rada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: