KINESKI KOMUNISTI USPELI DA PREOTMU HRIŠĆANSKE CRKVE: Pre Jevanđelja se raspravlja o mislima lidera KP Kine VIDEO
Foto: Profimadia

progon

KINESKI KOMUNISTI USPELI DA PREOTMU HRIŠĆANSKE CRKVE: Pre Jevanđelja se raspravlja o mislima lidera KP Kine VIDEO

Planeta -

Sveštenici u kineskim hrišćanskim crkvama propovedaju ideologiju Kineske komunističke partije nakon uklanjanja biblijskih aplikacija i glavnih naloga hrišćanskih društvenih medija, sa ciljem da tako komuniciraju verske organizacije na zemlji pod kontrolom KPK.

Dve protestantske organizacije koje je sankcionisala država u Pekingu, opštinski Odbor za tri patriotska pokreta samosvojnosti Pekinga i Kinesko hrišćansko veće održali su forum za proslavu 100. godišnjice Kineske komunističke partije (KPK), navodi se u izveštaju na kombinovanoj zvaničnoj veb stranici organizacija.

Od pastira i crkvenog osoblja potrebno je da proučavaju istoriju KPK, vode vernike da slede Stranku i prate "sinifikaciju hrišćanstva", rekao je Cai Kui, predsedavajući dve organizacije.

U međuvremenu, dve druge zvanične organizacije u gradu Đining u istočnoj provinciji Šandong održale su pohvalni koncert u crkvi Huajiajie u čast proslave 100. godišnjice KPK, navodi se u drugom izveštaju na veb stranici.

"Kineski režim je pojačao kontrolu nad zvaničnim crkvama", rekao je otac Francis Liu iz Kineskog hrišćanskog udruženja za pravednost sa sedištem u San Francisku, neprofitne organizacije zabrinute za hrišćanstvo u Kini.

Misli kineskog lidera Si Đinpinga, zajedno sa propagandom KPK, poput pandemije poreklom iz Sjedinjenih Država, iznose se u crkvama koje je odobrila država, rekao je Liu za Epok Tajms u telefonskom intervjuu 11. maja.

2. maja objavio je fotografije i video na Tviteru crkve u gradu Venzhou u istočnoj provinciji Džejiang, gde je pastor podučavao "osnivačku misiju KPK".

U Kini je zvanična hrišćanska crkva Crkva samo-patriotskog pokreta, koju nadgleda Odeljenje za rad Ujedinjenog fronta KPK.

Zvaničnici policije državne bezbednosti i biroa za verska pitanja često vrše pretres u nezvaničnim kućnim crkvama koje nisu članice KPK koje podržavaju tri samo-patriotska udruženja, mada su i crkve-članice ponekad bile na meti.

"To je sasvim normalno", objasnio je kineski advokat za ljudska prava za Epok Tajms.

Vlasti odobravaju pastire hirotonisane u Crkvu trosobnog patriotskog pokreta, "pa će oni, naravno, proučavati ideologiju Si-ja i dati prioritet čitanju dokumenata Partije", rekao je u telefonskom intervjuu advokat koji je govorio pod uslovom anonimnosti .

"Neki pastiri podučavaju Bibliju - nije problem - ali prvo razgovaraju o mislima lidera KPK", rekao je.

"Oni nisu hrišćani", kritikovao je advokat.

"KPK zapravo sinificira sve domaće crkve - komunicirajući ih - drugim rečima, pretvarajući ih u crkve sa tri sebe", nastavio je.

"Takozvana sinifikacija hrišćanstva je komunizacija, [jer] ona mora slediti vođstvo KPK. Ali to neće biti crkva ako to učini ... postala bi varljiva organizacija ", istakao je advokat.

1. maja na snagu je stupio novi kineski verski propis "Mere za upravljanje verskim profesionalcima". Zahteva od onih koji imaju bilo kakvu formalnu ulogu u verskoj grupi da se založe za vernost KPK i udvostruče sinifikaciju religije.

U međuvremenu, komunizacija religije upisana je u administrativne mere verskih škola, koje će stupiti na snagu 1. septembra 2021.

29. aprila pretplatnici hrišćanskih javnih naloga na Vičet, poput Gospel Koalicion i Grejt Kristijan, dočekani su porukom: "nalog je suspendovan i blokiran".

Popularne biblijske aplikacije uklonjene su iz kineske prodavnice aplikacija, prema Međunarodnom hrišćanskom koncernu.

Nekoliko veb stranica koje promovišu religiozne misli zatvoreno je ili blokirano u Kini, uključujući državne knjižare na mreži koje prodaju budijske sutre, rekao je Liu.

"Nije ograničeno na kontinentalnu Kinu, jer već stiže do Hong Konga. Tako je, na primer, veb lokacija prezviterijanske crkve sa sedištem na Tajvanu blokirana u Hong Kongu ", dodao je Liu.

Sada pod kontrolom KPK, Biblija se više retko može naći u opštoj prodaji. Izvučeni su iz kineskih platformi za onlajn kupovinu, uključujući dominantne Taobao, JD.com i Amazon, u martu 2018. godine.

Fizičke verzije su dostupne za prodaju samo u državnim crkvama sa tri crkve, zajedno sa knjigama koje promovišu Ksijevu ideologiju.

"Mnogi ljudi više ne veruju u propagandu KPK i nadaju se da će utehu i podršku naći u religiji. Dakle, sve religije se smatraju nepovoljnim i nestabilnim faktorima [kontrole] KPK ", objasnio je Liu.

KPK prihvata ateizam i komunicira sve religije koristeći svoje revidirane verske propise za zabranu takozvanog neovlašćenog verskog učenja u Kini, uključujući islam, tibetanski budizam i hrišćanstvo, prema američkoj Komisiji za međunarodnu versku slobodu (USCIRF) u svom godišnjem izveštaju o 2021. godini. report.

Međutim, sama uredba krši kineski ustav, rekla je 11. maja Sui Muking, kineska pravnica za ljudska prava, za Epok Tajms.

Član 36 Ustava izričito kaže da kineski građani uživaju "slobodu verskog uverenja" i sprečava državne organe, organizacije i pojedince da primoravaju ljude da veruju ili ne veruju u bilo koju religiju.

Sui je istakao da je podnošenje upravne žalbe protiv revidirane uredbe nemoguće "jer se na apstraktnu upravu ne može uložiti žalba".

U sličnim slučajevima kao što je pritvoreni član kućne crkve Čen Đianguo, sud je odbio da registruje njegovu žalbu za Chen, tako da nema šanse da se raspravlja o legitimitetu takvih pogrešnih pravila, rekao je Sui.

Čen Đianguo je uhapšen i dobio je trodnevni administrativni pritvor zbog prisustva na bogosluženju u kućnoj crkvi u provinciji Guidžou na jugozapadu Kine.

Kineska policija, agenti za nacionalnu bezbednost i zvaničnici za verska pitanja pretresli su 25. aprila kućnu crkvu u gradu Šenžen na jugu Kine.

Izveštaj USCIRF-a naveo je kineski režim kao "zemlju od posebne zabrinutosti" zbog upornih i teških kršenja verskih sloboda.

Kurir.rs/Epok Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja