Cena soje duplo veća nego prošle godine, prodavci ne prodaju očekuju dalji rast

Cena soje na Produktnoj berzi u Novom Sadu danas je porasla na istorijski nivo od 86 dinara za kilogram, ali iako je bilo tražnje vlasnici nisu želeli da je prodaju, jer očekuju dalji rast cene.
Cena soje duplo veća nego prošle godine, prodavci ne prodaju očekuju dalji rast
Foto: Pixabay
Soja je u odnosu na maj 2020. godine skuplja za više od 100 odsto.
 
Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica "Žita Srbije" Sunčica Saković rekla je da je nagli rast cene soje posledica uključenja finansijskih fondova i špekulanata u trgovinu
 
"Cena soje pada i raste iz tehničkih razloga zbog uključenja špekulanata i finansijskih fondova u trgovinu tom uljaricom na Čikaškoj berzi. Špekulanti i finansijski fondovi se pojavljuju na berzu i kao kupci i kao prodavci pa zavisno od toga cena raste ili pada. Zbog toga i ne postoji stabilan trend rasta cene soje", rekla je Saković.
 
Dodala je da cena soje raste od aprila prošle godine, ali sada intenzivnije jer su i zalihe iz prošlogodišnjeg roda manje.
 
Direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić rekao je da su kupci danas na berzi tražili soju, ali da prodavci nisu bili voljni da je prodaju jer očekuju dalji rast cene.
 
"Cene soje na Čikaškoj berzi su u padu, ali domaći vlasnici soje očekuju da će i dalje rasti zbog činjenice da je u žetvi prošle godine koštala 42-43 dinara po kilogramu pa su oni koji su je odmah prodali izgubili polovinu prihoda", izjavio je Janjić.
 
On je naveo da je sredinom prošle nedelje kukuruz na Produktnoj berzi koštao 27,30 dinara što je rekord posle 2012. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.