Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"ZAHTEVA MNOGO TRUDA" Golićeva poručuje da je kruna projekata kamen temeljac "Buk Bijela"

"ZAHTEVA MNOGO TRUDA" Golićeva poručuje da je kruna projekata kamen temeljac "Buk Bijela"

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je na sednici vlada Srpske i Srbije razgovarano o infrastrukturnim projektima koji se zajednički realizuju, ali da je kruna svega polaganje kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane (HE) "Buk Bijelu" na reci Dirni.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Reč je o jednom kompleksnom projektu koji zahteva mnogo truda jedne i druge vlade kako bi se on priveo kraju - istakla je Golićeva, prenosi Srpskainfo.

Ona je izjavila novinarima u Istočnom Sarajevu da je danas razgovarano i o dinamici i rokovima izgradnje auto-puta Sremska Rača-Bijeljina i aerodroma u Trebinju, te kada bi resorno ministarstvo Republike Srpske trebalo da dobije prve dokumente koji bi bili razmotreni i na osnovu kojih bi se izdavala prva odobrenja za početak radova na njihovoj realizaciji.

Kada je reč o aerodromu Trebinje, Golićeva je pojasnila da treba izdati urbanističko-tehničke dozvole, a nakon toga sledi ulazak izvođača na mesto izgradnje.

Govoreći o izgradnji auto-puta, Golićeva je naglasila da su svi imovinsko-pravni odnosi rešeni od Sremske Rače do Bijeljine.

– Izborom izvođača Republike Srpske i Srbije i predajom dokumentacije u resorno ministarstvo počeće radovi na izgradnji te deonice u dužini od 17 kilometara – rekla je Golić.

Golićeva je ukazala na pitanje zaštite životne sredine i problem plutajućeg otpada na reci Drini.

Pročitajte još

– Dogovorili smo sa ministrom Srbije da početkom juna budemo prisutni na lokalitetu Jezero Perućac i Hidroelektrana Drina, gde se skuplja najviše plutajućeg otpada koji dolazi iz opština u Srbiji i Crnoj Gori. Da bi taj problem rešili moraće se tom sastanku pridružiti i resorni ministar iz Crne Gore – navela je Golićeva.

Ona je dodala da se prvo trebaju poduzeti kratkoročne, a potom dugročne mere, kako bi se taj problem trajno rešio. Prema njenim rečima, ovaj problem trpi i Zvornik, gde je bespravno sagrađena deponija, bez dozvola i da se te stvari moraju zajednički rešavati.

– Ima mnogo posla u narednom periodu. Nadam se da je ovo početak projekata značajnih i za Republiku Srpsku i Srbiju, a biće ih još – rekla je Golićeva.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović rekla je da je u poslednjih nekoliko meseci bilo više onlajn sastanaka i da će ovaj današnji donijeti unapređenje saradnje.

– Postoje pitanja koja čekaju rešenje. Još u januaru smo imali problem plutajućeg otpada koji je onemogućio rad hidroelektrane u Višegradu – rekla je Vujovićeva i dodala da je mnogo pomogla “Elektroprivreda Srbije” u rasklanjanju i odnošenju tog otpada.

Ona je istakla da bi se izbegla buduća ekološka katastrofa da se mora raditi intenzivno i svakodnevno.

– Problem plutajućeg otpada je problem i Crne Gore, a ne samo Srbije i BiH jer on dolazi iz Crne Gore – podsetila je Vujovićeva i dodala da treba održati trojni sastanak u Višegradu u narednom mesecu kako bi se dogovorili o sledećim koracima.

Ona je istakla da je trajno rešenje trojni sporazum i mogućnost da se aplicira i prema evropskim sredstvima i fondovima kako bi problem bio trajno rešen.