A+ A A-

Бесповратна средстава за уградњу соларних панела у пољопривреди

Оцените овај чланак
(2 гласова)

solaredfdfdfdМинистарство пољопривреде у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду објавило је јавни позив за доделу субвенција од најмање 10.000 до максимално 25.000 евра за пољопривредна газдинства, док ће мала и средња предузећа моћи да добију од 12.500 до 200.000 евра.

 

На овом јавном позиву биће расподељено 700 милиона динара (око шест милиона евра), а до краја године биће објављена још два позива, како би ове године биле додељно укупно 20 милиона евра, саоштило је Министарство.

 

Субвенције се додељују по систему 50-40-10 што значи да бесповратна средства износе до 50 одсто вредности инвестиције, 40 одсто је кредит пословних банака, а десет одсто учешће физичког или правног лица.

 

У првом позиву биће подржани сектори воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства. Пријаве се могу поднети до 4. јуна.

 

Бесповратна средства биће додељена за набавку и инсталирање нове опреме у сврху коришћења обновљивих извора енергије и унапређење енергетске ефикасности (коришћење соларне енергије); набавку нове опреме за дигитализацију и/или аутоматизацију производних система, укључујући и набавку адекватних софтвера са пратећим хардвером, као и набавку и инсталирање нових навигационих ГПС система на тракторе, као и за унапређење конкурентности примарне биљне производње у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.

 

Међу приоритеним корисницима су жене, млади пољопривредници и они који раде у сиромашним општинама.

 

Међу приоритеним корисницима су жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним односно сиромашним општинама. Осим њих предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде попут ИПАРД-а, навело је Министарство.

 

 

Вредност пројекта за конкурентну пољопривреду које ће Министарство у наредне три године спровести са Светском банком, је 38 милиона долара.

 

Право на коришћење бесповратних средстава остварују лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, и то физичко лице, предузетник, привредно друштво и земљорадничка задруга.

 

Извор: Balkan green energy news

 


Последњи пут измењено понедељак, 17 мај 2021 15:54

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани