Prva knjiga Bila Gejtsa u knjižarama u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ GIAN EHRENZELLER

Knjiga Bila Gejtsa „Kako izbeći klimatsku katastrofu“ upravo je izašla iz štampe u izdanju izdavačke kuće „Mali vrt“, nepuna tri meseca nakon engleskog izdanja, koje je na listi bestselera Njujork tajmsa (New York Times).  

„Pedeset i jedna milijarda i nula – to su dva broja koja treba da zapamtite o klimi. Pedeset i jedna milijarda je količina gasova sa efektom staklene bašte koju svet obično ispusti u atmosferu svake godine. Nula je nivo do kojeg treba da stignemo do 2050. godine“, ističe Gejts.

Ukoliko se ništa ne promeni, svet će nastaviti da proizvodi gasove sa efektom staklene bašte, klimatske promene će se pogoršavati, a njihov uticaj na ljude će po svoj prilici biti katastrofalan, upozorava on.

Kako je saopštio izdavač, u ovoj autoritarnoj knjizi, proistekloj iz svesti o hitnosti situacije, Bil Gejts izlaže sveobuhvatan i praktičan plan kako da svet na vreme stigne do nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte ne bi li se izbegao klimatski slom.

Gejts je proveo 10 godina istražujući efekte i uzroke klimatskih promena i uz pomoć stručnjaka iz oblasti fizike, hemije, biologije, inženjerstva i političkih nauka, identifikovao je izazove sa kojima čovečanstvo mora da se suoči kako bi se dostigla nulta emisija štetnih gasova.

Prema Gejtsovoj tvrdnji, svaka zemlja će morati da promeni način na koji postupa, jer gotovo svaka aktivnost u savremenom životu – uzgajanje biljaka i životinja, pravljenje stvari, prevoženje s jednog mesta na drugo – uključuje ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu.

Nakon izlaganja konkretnog i praktičnog plana za dostizanje nulte emisije štetnih gasova, Gejts predlaže sektorske politike koje bi vlade trebalo da usvoje, kao i ono što mi, kao pojedinci, možemo da uradimo kako bismo svoje vlade, poslodavce i sami sebe smatrali odgovornima u ovom poduhvatu od suštinskog značaja.

Autor upozorava da proces postizanja nulte emisije neće biti ni lak ni jednostavan. „To zvuči teško upravo zbog toga što će i biti teško. Svet nikada nije preduzeo ništa tako krupno“, navodi Gejts.

„Napisao sam ovu knjigu jer ne vidim samo problem koji predstavljaju klimatske promene, vidim i mogućnost kako da ga rešimo“, kaže Gejts i dodaje da ukoliko sledimo plan koji on izlaže u ovoj knjizi, to je cilj koji mi nesumnjivo možemo da dosegnemo.

Knjiga je dostupna u svim većim knjižarama, internet prodavnicama, na sajtu Izdavačke kuće „Mali vrt“ i preko društvenih naloga „Malog vrta“.

Izdavačka kuća „Mali vrt“ postoji već 15 godina i objavljuje knjige iz domena ekologije, psihologije, politike i ekonomije.

Pored tematskih knjiga, „Mali vrt“ ima veliku ediciju poezije, beletristike i dečjih naslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari