Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE "BUK BIJELA" Brnabić: Novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i u odnosima celog regiona

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA HE "BUK BIJELA" Brnabić: Novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i u odnosima celog regiona

Premijeri Republika Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić položili su kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane (HE) "Buk Bijela" na reci Drini, na istoimenom lokalitetu kod Foče. Ovim činom ozvaničen je početak gradnje visokoprofitabilne fabrike struje na šta se čekalo duže od pola veka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ana Brnabić - Foča - Buk bijela Foto: Srna
Ana Brnabić - Foča - Buk bijela

Brnabić je izjavila da je gradnja Hiroelektrane "Buk Bijela" novi početak u odnosima Srbije i Srpske, ali i u odnosima celog regiona.

- Ovim će Srpska i Srbija pokazati kako se radi u interesu budućih generacija. Ovo nam daje energiju i hrabrost da razmišljamo i o mnogo većim projektima - poručila je Brnabićeva pre polaganja kamena temeljca za gradnju prve od tri hidroelektrane koja će biti izgrađena u sklopu Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Ana Brnabić u Foči
Foto: Srna
Ana Brnabić u Foči

Projekat koji znači opstanak i prosperitet

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da projekat izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela" na reci Drini znači život, povezivanje, opstanak i prosperitet.

- Republika Srpska je ponosna što ovaj projekat radi zajedno sa Srbijom i što će na ponos građana Srpske i Srbije projekat koji je predviđen da se radi šest godina svesti da to uradimo i pre četiri godine - rekao je Višković pje ceremonije polaganja kamena temeljca za izgradnju HE "Buk Bijela" kod Foče. Napomenuo je da se više od 60 godina čeka da se krene u realizaciju ovog projekta.

Izgradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske sa oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine na području opštine Foča planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Nakon izgradnje HE "Buk Bijela", koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hidroelektrane "Foča" i "Paunci".

U zajedničkom preduzeću HES "Gornja Drina" preduzeće "Elektroprivreda Srbije" imaće udio od 51 odsto, a "Elektroprivreda Republike" Srpske 49 odsto.

Punih 50 godina čekalo se na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE "Buk Bijela" sa 57 metara visokom betonskom gravitacionom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat-časa.

Pročitajte još

Ovo je najznačajniji i najatraktivniji hidroenergetski objekat gornjeg toka Drine koji ima dugi istorijat projektovanja, od 1965. godine. Idejni projekat je završen 1970. godine, kada je završena i eksproprijacija zemljišta.

Konačni poduhvat, zbog brojnih poteškoća, preduzele su tek Republika Srpska i Srbija, piše Srna.