Vesti

0

Brnabić: Srbija neće biti bezbedna od koronavirusa, dok ceo region ne bude bezbedan

Autor: IG

Izvor: Beta

Brnabić: Srbija neće biti bezbedna od koronavirusa, dok ceo region ne bude bezbedan

Izvor: Beta/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da je Srbija do sada protiv koronavirusa vakcinisala nešto više od 42 odsto punoletne populacije, kao i da se nada da će do sredine juna biti vakcinisano više od polovine punoletnog stanovništva.

"Srbija, nažalost, još nije dostigla taj stepen zaštite stanovništva da možemo da kažemo da smo sto odsto bezbedni", kazala je Brnabićka novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je dodala da su vidljivi efekti vakcinacije, jer padaju brojevi zaraženih u odnosu na broj testiranih, tako da je, kako je istakla, situacija pod kontrolom.

Premijerka je istakla potrebu daljeg nastavka vakcinisanja stanovništva, dodavši da Srbija ima dovoljan broj vakcina i da danas stiže dodatnih 130 hiljada Fajzerovih vakcina, a da narednih dana stižu i nove doze kineskih vakcina Sinofarm.

Ona je ukazala na potrebu imunizacije u regionu, dodavši ako "celi regon nije bezbedan ni ljudi u Srbiji nisu bezbedni".

"Zbog toga smo donirali vakcije. Danas je u Sarajevu sleteo avion sa dodatnih deset hiljada Astrazeneka vakcina, koje smo donirali Federaciji BiH. Uskoro šaljemo 10.000 dodatnih vakcina Astrazeneka za Kanton Sarajevo i dodatnih 10.000 te vakcine za RS", navela je Brnabić posle zajedničkih sednica vlada Srbije i RS.

Ona je istakla da se nada da će u susednim zemljama uskoro početi masovniji proces imunizacije, jer su u te zemlje počele da stižu i vakcine putem Kovaks mehanizma i programa podrške EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR