Nauka

Naučnoci tvrde: Ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS

Naučnoci tvrde: Ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS
Foto: Ilustracija | Naučnoci tvrde: Ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS

FLORIDA - Naučnici sa Floride zaključili su da ajkule koriste zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Kjurent Bajolodži", ističe se da ajkule imaju unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za tačnu plovidbu okeanima, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, istraživači državnog Univerziteta sa Floride izlagali su 20 ajkula vježbama "magnetnog pomjeranja" koje su preslikavale geografske lokacije stotinama milja od mjesta gdje su bile zarobljene.

Brajan Keler, vodeći autor studije rekao je da to objašnjava zašto ajkule mogu putovati preko ogromnih okeana, ali se uvijek vraćaju na potpuno isto mjesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

"Već neko vrijeme znamo da ajkule umiju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspješno testiranje da zaista i koriste te sposobnosti kako bi odredile svoju lokaciju. Očekujemo da se ove sposobnosti primjećuju i kod drugih vrsta, poput velike bijele ajkule, da migriraju 20 hiljada kilometara i potom se vrate na isto mjesto". izjavio je Keler.

Prema časopisu Sajans magazin 2005.godine, velika bijela ajkula je praćena plivajući od Južne Afrike do Australije i nazad gotovo u pravoj liniji, navodeći naučnike da vjeruju da ajkule imaju magnetni osjećaj da upravljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije