Vesti

0

Zaključci sa panela "Poreski podsticaji za ulaganje u alternativne investicione fondove u Srbiji"

Izvor: Novi magazin

Zaključci sa panela "Poreski podsticaji za ulaganje u alternativne investicione fondove u Srbiji"

Izvor: pixabay

Online konferencija „Poreski podsticaji za ulaganje u alternativne investicione fondove u Srbiji“ održana je u četvrtak 13. maja u organizaciji dva USAID-ova projekta - projekta Srbija Inovira i Projekta saradnje za ekonomski razvoj.

U sklopu konferencije održana su dva panela na kojima su učestvovali eminentni stručnjaci i eksperti iz privatnog i javnog sektora u zemlji (Agenda sa dogadjaja je u prilogu).

Osnovni zaključci sa obe panel diskusije:

 - Prethodni period su obeležile opsežne regulatorne aktivnosti u domenu alternativnih izvora finansiranja i uvođenja digitalne imovine u privredni sistem Republike Srbije.

 - Uspostavljanje regulatornog okvira za razvoj AIF u Srbiji donelo je pravnu sigurnost, obezbeđuje poslovnu predvidljivost i pruža priliku tržištu da se otvori i počne snažnije da razvija.

 - U pogledu alternativnih investicionih fondova, mišljenje struke je da je uspostavljen sveobuhvatan poreski tretman koji je bio neophodan da bi AIF-ovi zaživeli u našoj privredi. Za značajniji razvoj ovog tržišta neophodno je da strani fondovi uđu u tržište kapitala Srbije, a za to je neophodan razvoj domaćih fondova. Upravo u tome se može videti dalja perspektiva tržišta AIF, i zato je neophodna podrška razvoju srpskih AIF-ova, kako u pogledu fiskalnih pogodnosti, tako i u institucionalnom pogledu.

 - Pored ovog detaljnog regulatornog okvira, uveden je i celokupan režim oporezivanja u ovim oblastima, kako bi se omogućilo funkcionisanje alternativnih investicionih fondova i podstakao promet digitalne imovine u tokove srpske privrede. Pored poreskog tretmana, uvedeni su i podsticaji za ulaganje digitalne imovine u srpsku privredu, kao i ulaganje kroz alternativne investicione fondove.

 - Regulatorni okvir za osnivanje VC fondova je u skladu sa evropskim standardima i direktivama, a investitorima dodatnu sigurnost pruža određen broj institucija koje kontrolišu rad VC fondova

 - Očekujemo da u narednom periodu budu uklonjene regulativne barijere da pravna lica pod regulacijom Narodne banke Srbije (penzioni fondovi, osiguranja i banke) mogu da ulažu u VC fondove. Očekuje se da će biti obezbeđeni poreski podsticaji i za njih, kao što sada postoje podsticaji za fizička lica.

 - Strategija unapređenja startap ekosistema će obuhvatiti niz mera za podršku osnivanja VC fondova, od čega je najvažnija osnivanje državnog fonda fondova.

 - Postoji više inicijativa i očekuje se osnivanje prvih VC fondova u ovoj ili sledećoj godini.

 - Procenjeni obim transakcija srpskih državljana na kripto berzama širom sveta se meri u stotinama miliona evra, a jedan deo toga bi mogao biti usmeren i u VC fondove koji podržavaju inovativne kompanije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR