Podrška Izraelu iz vile na Dedinju 1Foto: Luca Marziale / Danas

Srbija se vašingtonskim takozvanim sporazumom prošle godine bila preselila na Bliski istok, a sada pokušava da se vrati kući. Administraciji bivšeg predsednika Trampa najvažnije je bilo da Srbija svoju ambasadu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim i da Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu.

Aleksandru Vučiću bilo je važno samo da dobije podršku Trampa za svoju vladavinu, pa mu je bilo prihvatljivo da napravi ustupak Izraelu koji se u Vašingtonu 4. septembra 2020. obavezao da će priznati Kosovo, što je praktično istog dana učinio. Tramp je u međuvremenu prestao da bude predsednik SAD, a iz vašingtonskog takozvanog sporazuma sa Beogradom i Prištinom dosledno je ispunjen samo balkansko-bliskoistočni deo, pomenuto priznanje i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu.

Srbija sada, kada Trampa nema, ne mora da žuri sa selidbom svoje ambasade, pa vaga, tvrdi se, između navodnih pritisaka Amerike da to učini i očekivanog nezadovoljstva EU koje bi selidbom izazvala. Srbija pogotovo ne mora da se opredeljuje u pogledu sukoba Hamasa i Izraela čija je vojska, prema nekim izveštajima, prošle nedelje usmrtila više ljudi u Gazi nego Hamas za 20 godina.

Bosna i Hercegovina se zato opredelila i to – prema tvrdnji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua – za Izrael. „Hvala vam što ste odlučno na strani Izraela i što podržavate naše pravo na samoodbranu od terorističkih napada“, napisao je Netanjahu na Tviteru uz objavu zastavica 25 država, među kojima se našao i barjačić BiH.

Ako je Bosna Milorad Dodik, jedan od trojice članova Predsedništva te zemlje, onda ona jeste na strani Izraela. Dodik je najmanje deset godina „na strani“ Izraela. Svojevremeno je u Jerusalimu otvorio Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu koje postoji i danas. Intenzivno se družio sa izraelskim ekstremno nacionalističkim političarem Avigdorom Libermanom, a ambasada Izraela u Srbiji ranije je koristila Dodikovu vilu u Beogradu.

Dodik je dosledan u svojim stavovima o Izraelu i Palestini.

„Činjenica je da neki stalno podstrekuju Palestince tamo da dobiju sve, umjesto da prihvate da se za dva naroda tamo formiraju dvije države i da to bude dominantan dogovor Jevjera, Izraelaca i samih Palestinaca“, rekao je prošle nedelje. Ako jednog dana nestane sa političke scene u BiH, Dodik bi možda mogao da postane međunarodni izaslanik za rešenje izraelsko-palestinskog spora. Ako ne, uvek može da dođe u svoju dedinjsku vilu.

I zvaničnici u RS – Dodik je nominalno „sarajevski“ zvaničnik – odlučili su da pokažu solidarnost s Izraelom. Zgrada u Banjaluci, u kojoj je sedište predsednika entiteta, osvetljena je bojama izraelske zastave, a na isti postupak su se odlučili i u Trebinju osvetlivši u tim bojama zidine starog grada. „Naše misli i naša podrška su uz jevrejski narod, a sve naše želje su posvećene izgradnji mira“, saopštila je vlast u RS s Tviter naloga vladajućeg, Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

„Izraelska zastava na palati RS-a u Banja Luci kao znak podrške Izraelu u stvari je vjerojatno provokacija zbog zastave Palestine na sarajevskoj Vijećnici. Znaju li da je Izrael prije par mjeseci priznao Kosovo? Znaju li da Rusija podržava Palestinu, a Amerika Izrael“, napisala je na Tviteru politička analitičarka iz BiH Ivana Marić. Znaju, ali stvaranje podela među ljudima do apsurdnih granica im provereno godi. Pogotovo dok biznis cveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari