Tužilački košmar 1

Predistražni postupak u okviru kojeg se ispituje osnovanost navoda da je na žurkama Dragana Markovića Palme organizovana prostitucija i podvođenje maloletnica do daljeg će se zadržati u Višem tužilaštvu u Kraljevu.

Na konstataciju Marinike Tepić, potpredsednice SSP, da je u tužilaštvu dobila „maksimalna obećanja“ tužiteljke da će učiniti šta može da ovaj slučaj preuzme beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, stigao je brzi demanti kraljevačkog tužilaštva.

Ulaziti u to ko ovde govori istinu i šta je rečeno, a šta pogrešno protumačeno nema mnogo smisla – punu istinu znaju samo osobe koje su sedele u toj sobi, a i stvar je od sekundarnog značaja. Međutim, osnovana je pretpostavka da bi postupajuća zamenica tužioca žarko želela da ovaj predmet ode bilo gde, samo da se sa njenog stola makne.

Slučaj, kakav je ovaj Palmin, noćna je mora svakog tužioca u Srbiji. U takvim slučajevima, gde verovatni predsednički kandidat opozicije optužuje koalicionog partnera vlasti za zločin koga se gnuša svaki roditelj sa pravom glasa, tužilac mora da radi mnogo više od pukog prikupljanja činjenične građe. Kost-benefit analiza mora da se primenjuje za svaki pojedinačni dokaz i pažljivo meri politička gramaža svakog saslušanja.

Suviše jaka optužnica može da ti okonča karijeru, suviše slaba isto tako. Mogućnost da se kroz istragu zadovolji pravo žrtava na pravdu, apetiti javnosti za kaznom i istovremeno izbiju izborni aduti opoziciji gotovo je nepostojeća. I stoga je za očekivati da bi postupajuća tužiteljka najviše na svetu volela da spakuje predmet i pošalje ga za Beograd, kako bi mogla na miru da radi svoj posao. Da li će to i da se desi tek ćemo da vidimo.

Šta bismo dobili time što bi slučaj Palma preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal? Argument za kaže da bi Palmin uticaj teško dobacio do Beograda. Ali, da li je Palmin uticaj taj kojeg treba da se plašimo?

Poslednjih godina se odomaćila tvrdnja da u Srbiji postoje ljudi koji su nedodirljivi za zakon. Ovo opšte mesto samo je delimično tačno. Preciznije bi bilo reći da postoji jedan čovek nedodirljiv za zakon, a da su ostali delovi sistema privremeno suspendovani od vladavine prava, dok im ne istekne rok upotrebe.

I Jutka je bio nedodirljiv, pa ga je sad? U tom smislu, prebacivanje predmeta u Beograd ne bi imalo presudan uticaj na tok istrage. Optužnica za ovaj predmet se ni ne piše u tužilaštvu. A onaj koji treba da je odobri izgleda još uvek vaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari