BiH

Turkovićeva o HE "Buk Bijela": Srbija rizikuje ekonomske štete

Turkovićeva o HE "Buk Bijela": Srbija rizikuje ekonomske štete
Foto: Nedžad Uglješa | Turkovićeva o HE "Buk Bijela": Srbija rizikuje ekonomske štete

SARAJEVO - Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela", koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

Ovo je danas saopštila ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela".

"Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane 'Buk Bijela' rizikuju ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima", rekla je Turkovićeva u pisanom saopštenju.

Ona je rekla da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda", rekla je Turkovićeva,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije