Podsmesi vremenu i ljubavi u doba „kijavice“ 1Iz pšredstave „D Pig“/Foto: NP Užce

Komad „D Pig“ koji je, u režiji i adaptaciji Branka Popovića, nastao kao sublimacija tri jednočinke Branislava Nušića, premijerno će biti prikazan u Narodnom pozorištu Užice večeras, u 19,30 časova.

Komad je novo pozorišno delo, koje će se prvi put prikazati u našem teatru, a nastalo je adaptacijom tri Nušićeve jednočinke – „Svinja“, „Kijavica“ i „Dugme“.

Reditelj je objasnio da je tri kratke dramske forme našeg poznatog komediografa spojio u zanimljivu i lepršavu komediju.

„U pitanju je pozorišna igra koja će svakako nasmejati publiku. U ovakvom teškom vremenu potrebne su nam takve predstave, koje će nas osloboditi svakodnevnih turobnih vesti i pokazati da postoj i ona vedrija strana života“, objasnio je Popović i naveo da će užička publika uživati u novom komadu.

„Nušić je“, ističe, „rado pisao i kraće dramske forme, jednočinke, poznate pod nazivom „Male scene“, koje su rado igrale razne putujuće glumačke družine“.

„Tako je 1935. godine nastala i komedija „Svinja“ i u predgovoru sam Nušić piše da ima takvo ime da se neki nadobudni glumci neće rado otimati da igraju glavnu ulogu zbog njenog naziva“.

„Ova komedija podseća na Molijerovog „Tartifa“, naravno na srpski način. Izvode je, ipak, manje trupe, istina, povremeno, a glumci i dalje vole kada se stavi na repertoar. Otkrivajući Nušića, napravili smo adaptaciju i ovoj komediji pridodali i dve manje poznate i to „Kijavicu“ i „Dugme“ sa željom da sa tim stvaralaštvom upoznamo nove generacije, da se podsmehnemo i ovom vremenu i „ljubavi u doba kijavice“, naveo je reditelj Branko Popović.

U predstavi igraju Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić. Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, kostime Tamara Bušković, dizajn zvuka Nikola Pejović i dizajn svetla Aleksandar Rosić.

Četvrta premijera od početka godine

Nakon izvođenja komada „Boli kolo“, „I to se zove ljubav“ i „Ispovest porno dive“, „D Pig“ je četvrta premijera koju će užički ansambl igrati u ovoj godini, i pored teških epidemijskih uslova i još težih finansijskih prilika tom teatru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari