Najnovije vesti
Vesti Politika
JOŠ JEDNA KURTIJEVA PRETNJA Posle najave tužbe za genocid, najavljuje osnivanje Institut za zločine koje je počinila Srbija

JOŠ JEDNA KURTIJEVA PRETNJA Posle najave tužbe za genocid, najavljuje osnivanje Institut za zločine koje je počinila Srbija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas na vanrednoj sednici skupštine da će biti osnovan institut koji će dokumentovati zločine koje je, kako on tvrdi, Srbija počinila na Kosovu i Metohiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aljbin Kurti Foto: ermal meta / EPA;
Aljbin Kurti

- Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija i podnećemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde - rekao je Kurti, prenosi portal "Reporteri".

On je doda da će savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i EU biti produbljeno, a da članstvo u EU ostaje prioritet.

Kurti smatra da otvorena pitanja sa Beogradom treba da budu rešena "principijelnim dijalogom".

Pročitajte još

On je danas rekao i da je spreman za saradnju sa liderima opozicionih partija po pitanju dijaloga sa Beogradom, kao i da je spreman u bilo koje vreme da se sastane sa njima u vezi toga.

On je na početku sednice skupštine u Prištini, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o programu vlade koja je usvojila i glavne tačke strategije za dijalog sa Beograda rekao da će nastojati da greške prethodne vlade zajedno rešava sa opozicijom, prenosi "Koha".

- Hajde da se ujedinimo u vezi pitanja oko kojih možemo da postignemo konsenzus. Tražićemo saradnju sa opozicijom u vezi spoljnopolitičkih pitanja i dijaloga sa Srbijom. Možemo da imamo neslaganja u vezi brojnih pitanja, ali hajde da se složimo oko dijaloga - rekao je Kurti.

On je dodao da postoje brojna pitanja o kojima bi trebalo razgovarati sa opozicijom, poput sudova na severu KiM.

- Ne zaboravimo da ste vi koji ste bili na vlasti ovih 20 godina ostavili nasleđe i većina mog rada u dijalogu je u uklanjanju štete koju ste napravili, poput ZSO, otvaranje pitanja statusa, pretnje razmenom teritorija. Ako ste se pokajali, razgovarajmo i poboljšajmo ih - rekao je Kurti.