Svet

0

Prvi britanski turisti stigli u Portugal posle ublažavanja mera u obe zemlje

Autor: IG

Izvor: Beta

Prvi britanski turisti stigli u Portugal posle ublažavanja mera u obe zemlje

Izvor: Beta/AP/Gareth Fuller

Prvi Britanci kojima je dozvoljeno da idu na letovanje u Portugal posle ublažavanja putnih restrikcija u svojoj zemlji i u Portugalu, stigli su danas na aerodrom Faro u južnoj turističkoj oblasti Algarve, prenose novinari agencije Frans pres.

Let iz Mančestera u Engleskoj stigao je rano jutros u Faro, a za danas je predvidjeno 17 letova sa oko 5.500 putnika iz Velike Britanije.

Sa manje od 500.000 stanovnika, region Algarve primio je 2019. godine gotovo 3,6 miliona stranih turista, od kojih su trećina bili Britanci, a ceo Portugal ukupno 16,4 miliona posetilaca. Ali prošle godine u tu zemlju je došla tek četvrtina tog broja i hotelska industrija Algarvea je izgubila više od 60 odsto prihoda.

Ukupno se tridesetak letova danas očekuje iz Velike Britanije za Faro, Lisabon, Porto na severu ili na ostrvo Maderu.

Pre odluke vlade u Lisabonu, London je stavio Portugal na "zelenu listu" od dvanestak teritorija, uključujući Izrael, Gibraltar, Australiju, Novi Zeland i Singapur gde britanski državljani mogu od danas da putuju bez potrebe odlaska u karantin po povratku.

Portugal se nada da će ponovo pokrenuti svoju turističku sezonu posle skoro totalne paralize izazvane pandemijom kovida-19.

Pogodjen početkom godine jakim talasom korona virusa savladanog dvomesečnim zatvaranjem, Portugal je rešio da otvori granice britanskim turistima, prvima iz sveta, kao i drugima, iz većine zemalja EU.

Portugal je ovog meseca ušao u poslednju fazu postepenog ublažavanja mera, koje za sada nije izazvalo ponovni skok broja obolelih od kovida-19.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR