17. maj  2021. 10.52  | Izvor: RTV /Kamenko Milenković/

Bogatstvo različitosti Vojvodine i Srbije dokazuje etno-kuća "Beniksal" u Bačkoj Topoli

NOVI SAD -

Uz Muzej grada, koji je ogranak Gradskog muzeja Subotice, možda najposećenija institucije kulture u Bačkoj Topoli je kuća nasleđa "Beniksal".

"Beniksal" nije samo dom udruženja sećanja na pretke i baštinu. To je pravi hram slobodoumlja. Svaka predstava, književno veče, recital ili poseta poslenika kulture i umetnosti u Bačkoj Topoli ostavi ovde traga u knjizi utisaka.

nikola, beko

"Društvo za negovanje istorijskih i kulturnih vrednosti Beniksal postoji više od četvrt veka. Udruženje prati i jedna knjiga utisaka – letopis, u kojoj je hronološki zabeleženo, ko je sve od 1995. godine boravio u Bačkoj Topli što se tiče kulturnih dešavanja.

Svi akteri kulturno-umetničkih događaja od toga vremena do danas u B. Topoli – bilo da se radilo o pozorišnoj predstavi, književnoj večeri ili likovnoj koloniji – okupljali su se pre ili posle toga događaja u ovom svojevrsnom klubu kulture i umetnosti.

Oni su svoje impresije upisivali u tu knjigu, fotografisani su i junaci su knjige koja će danas-sutra, biti i istorijska vrednost" – navodi predsednik Društva Nikola Beko, rođen je u Feketiću, a odrastao na Salašu broj 198 u Lovćencu.

beniksal, etno kuća

Nesuđeni pravnik, i rani zaljubljenik u umetnost i nove medije, osnovao je društvo i jednu staru kuću obnovio i uredio u etno-stilu, želeći da u njoj i ugosti svoje idole. Tako su tokom godina u knjigu utisaka upisali između mnogih i: Sava Stojkov, Matija Bećković, Pero Zubac, Duško Trifunović, Mira Banjac, Draško Ređep, svi glumci „srećnih ljudi, boljih života i porodičnih blaga“, Nikola Karović, Branka Šćepanović, Nikola Simić, Ružica, Sokić, Predrag Ejdus, Mirjana Gardinovački, Milorad Pavić, Tanja Bošković, bend Zabranjeno pušenje, Garavi Sokak, Zvonko Bogdan...

Naziv društva i etno-kuće i muzeja je skraćenica: „Be“ kao Beko, „Nik“ od Nikola, i „sal“ ništa drugo nego salašar.

Srodne vesti