Rektora (ne) bira akademska zajednica 1Foto: Radovan Balać

Prilikom izbora rektora Univerziteta u Novom Sadu (UNS) vlast je još jednom pokazala da neće prezati ni od kakvih, pa i beskrupuloznih poteza kako bi ostvarila svoj naum i na rukovodeće mesto postavila svog čoveka.

Dejan Madić, redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, na mišiće izabran je na čelnu funkciju UNS iako je akademska zajednica većinski stala iza drugog kandidata za rektora – dr Sanje Podunavac Kuzmanović, redovne profesorke Tehnološkog fakulteta. Kako se onda dogodilo da pobedi kandidat koji je u procesu kandidovanja imao manje glasova od kolega sa drugih fakulteta i naučnih instituta?

Presudili su glasovi „predstavnika osnivača“ u Savetu UNS, koji broji 31 člana. To su predstavnici 14 fakulteta, tri naučna instituta, devet predstavnika osnivača i pet studentskih zastupnika.

Prethodno je kandidate za rektora potvrđivao Senat UNS u kojem sede dekani fakulteta, direktori instituta, rektor i pet prorektora, koji su profesorki Podunavac Kuzmanović dali 15, a profesoru Madiću 11 glasova. Ako bi se poštovala autonomija univerziteta, rektora bi birala akademska zajednica, a ne neko drugi. U Savetu UNS je drugačiji odnos snaga, pa su prevagnuli glasovi osnivača.

A oni su obezbeđeni najpre hitnom smenom pre isteka mandata šest od devet delegata, među koje je uskočio i Balint Pastor, docent na privatnom Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, sin predsednika Skupštine Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora.

Na pitanje upućenom predsedniku Pastoru zašto je to na sednici Skupštine Vojvodine učinjeno po hitnom postupku i bez najave, odgovorila je služba u stilu „kiša pada zato što kišne kapi privlači Zemljina teža“. Uzgred, na sajtu pokrajinskog parlamenta ne piše da je on osnivač UNS.

Uz „sveže“ predstavnike osnivača, još ranije se navodilo da će za Madića glasati i svih šest studentskih predstavnika, koje je vlast ubedila da glasaju po nalogu SNS. Tako je „obezbeđena“ polovina potrebnih glasova u Savetu UNS, pa je željeni kandidat mogao mirno da čeka prebrojavanje glasačkih listića.

Sve je to bilo finale jedne igre u kojoj je autsajder pobedio favorita, a konci su vučeni izvan univerzitetskog kampusa. Iako niko nije želeo da potvrdi, ali nije ni demantovao, uveliko se priča da je ovo bilo odmeravanje mišića dve struje unutar SNS koje predvode dvojica njenih potpredsednika – Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji sve više zauzima i najbliže mesto uz lidera SNS Aleksandra Vučića. Naravno, i na univerzitetu ima više struja.

A igra je bila više nego čudna uz obilato gaženje i tumačenje pravila, naprasne prekide i tajm aute, te uključivanjem nenadanih igrača. Naime, sednica Senata UNS na kojoj je sredinom aprila trebalo da budu utvrđene kandidature prekinuta je pošto je aktuelni rektor Jakšić napustio zasedanje. On je to učinio, kako je naveo za Danas, zato što je „u toku pripreme sednice Senata pristigao materijal iz kojeg proističu različita pravna viđenja izveštaja Komisije za sprovođenje izbora rektora“ i da „donošenje odluke o utvrđivanju predloga kandidata za rektora je odloženo dok se ne otklone pravne nejasnoće“.

Pokrajinski sekretar za nauku, visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević ocenio je ranije za Danas da je rektor Jakšić „tendenciozno i nezabeleženo u istoriji UNS napustio sednicu Senata, iako je većina članova tog tela bila protiv toga“. Milošević smatra da je rektor to učinio zbog toga što u Senatu nije imao podršku za određenog kandidata, dr Dejana Madića, pošto je većina podržala kandidata prof. dr Sanju Podunavac Kuzmanović.

Zapravo, Komisija za izbor rektora konstatovala je da je kandidat Madić falsifikovao biografiju i kao svoje prikazao i naučne radove imenjaka iz Niša. Pošto bi time kandidat vlasti bio diskvalifikovan, priskočilo je u pomoć Ministarstvo prosvete, koje je uputilo republičku prosvetnu inspekciju da vidi šta se to radi u Novom Sadu i naložila da se poništi izveštaj pomenute komisije. Nije bilo važno što je za pitanja prosvete u Vojvodini zadužena pokrajinska prosvetna inspekcija.

Član Senata UNS i dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević, za koga se ne bi moglo reći da spada u autdnomaše, ocenio je tom prilikom da je mešanjem Ministarstva i prosvetne inspekcije iz Beograda grubo narušena ne samo autonomija UNS, nego i autonomija Vojvodine.

Veliku ulogu u svemu odigrao je dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Rade Doroslovački, koji je jedini predložio Madića za rektora i zapravo izdejstvovao prekid sednice Senata. NJegova pozicija je bila uzdrmana prethodnih meseci pošto je pokrajinska prosvetna inspekcija konstatovala da je on odavno stekao uslove za penziju, te da nije mogao da bude redovni profesor, a onda ni dekan FTN-a. Javna je tajna, međutim, da on uživa veliku podršku vrha SNS. Tako je uz pomoć zakulisnih radnji, ubeđivanja i pritisaka u jednomesečnom tajm autu obezbeđena potrebna većina za prolaz određenom kandidatu.

Glas iz Beograda

Od devet predstavnika osnivača u Savetu UNS četiri su sa fakulteta, tu je i saradnik Instituta za uporedno pravo iz Beograda, direktor Doma zdravlja „Novi Sad“, direktorka lista Poljoprivrednik, te zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i kompanije Schneider Electric DMS NS.

Mandić: Neko mora da pobedi

Novoizabrani rektor Dejan Madić imao je potrebu najpre da naglasi da nije član nijedne stranke, te da „neko uvek mora da pobedi“, kao i da nije „nenormalno da Savet UNS glasa drugačije od Senata UNS“. S druge strane, dr Sanja Podunavac Kuzmanović rekla je da ne može da komentariše obrt i objasni zašto se Savet UNS nije većinski odlučio za nju. „Život je takav, obrti su mogući“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari