Počela sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske FOTO

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske počela je danas nešto posle 10 časova u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.05.2021.

10:32

Počela sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske FOTO
Foto: Tanjug/Tanja Valiè

Dve delegacije predvode premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, a u delegacije iz Beograda su gotovo svi ministri.

Tu su ministri Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Gordana Čomić, Jadranka Josimović, Irena Vujović, Maja Gojković, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Marija Obradović, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar.

Planirano je da oko 12 časova Višković i Brnabić održe konferenciju za novinare, a prethodno će sporazume o saradnji u pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije RS i Srbije potpisati predsednici veterinarskih komora. Premijerka Brnabić će kasnije zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i rukovodstvom Srpske položiti kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, na Drini, u opštini Foča.

Izgradnju te HE će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske, a vrednost investicije je 220 miliona evra. U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina udeo od 51 odsto imaće Elektroprivreda Srbije, a 49 odsto Elektroprivreda Republike Srpske. Izgradnjom HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, biće otvoreno novo poglavlje u izgradnji velikih energetskih objekata, jer će se nakon ove graditi još dve hidroelektrane na gornjem toku Drine - “Foča” i “Paunci”, kao i u Hercegovini HE “Dabar”, te vetro i solarne elektrane. Prema ranijim najavama gradiće se tri hidroelektrane na Drini, što je projekat vredan 520 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: