17. maj  2021. 10.23  →  19.35 | Izvor: Tanjug, RTV

Danas ističe rok za uplatu druge rate poreza na imovinu

NOVI SAD -

Rok za uplatu poreza na imovinu za drugi kvartal ove godine ističe danas.

video icon

Zakonom o porezu na imovinu je propisano da se porez plaća tromesečno, i to u roku od 45 dana od početka tromesečja.

Shodno tome, rokovi za plaćanje rata ističu u februaru, maju, avgustu i novembru.

Redovnim plaćanjem poreza obveznici izbegavaju da im se obračuna i naplati kamata zbog kašnjenja, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Preko 166 hiljada rešenja o naplati poreza na imovinu uručeno je građanima, preduzetnicima i preduzećima na teritoriji novog sada.

Gradska poreska uprava podseća na to da je krajnji rok za uplatu druge rate godišnjeg poreza na imovinu 17. maj, te da je potrebno da građani izmire zakonsku obavezu i tako zadržimo status urednih platiša.

Tri hiljade šest stotina više rešenja poreza na imovinu uručeno je ove godine u odnosu na prethodnu, ističu u gradskoj poreskoj upravi. Rok za uplatu druge rate godišnjeg poreza na imovinu je 17. maj, a ukupan broj uručenih i distribuiranih rešenja za 2021. godinu je 166.593.

"Danas je je dospela ruga rata poreza na imovinu i svi oni poreski obveznici ukoliko nisu izmirili svoju obavezu ni u iznosu poslednje rate baveze utvrđene prethodnim rešenjem koja je dospela u februaru mesecu niti po dospeću rešenja o utvrđenoj obavezi za 2021. godinu sada imaju priliku da ukoliko nisu izmirili svoju obavezu obave to danas. Ukoliko poreski obveznici ne izmire svoje obavezeznači obračunava se zakonska kamata poreferentnoj kamatnoj stopi uvećanoj za deset procentnih broja poena koja se menja na dnevnom nivou", kaže Stanislava Prpa, načelnica Gradske poreske uprave.

U gradskoj poreskoj upravi dodaju da broj uručenih rešenja poreza na imovinu raste iz godine u godinu, a da li su novosađani uredne platiše govori procenat naplate uprave koji je ove i prethodne godine preko 90. Oni podsećaju građane i na novinu zakona o porezu na imovinu.

"Od ove godine stupili su obaveze obveznika da prijave i pomoćne objekte. To su samostalni objekti koji nisu razvrstani ni kao stambeni objekti ni kao kućeza stanovanje, niti kao poslovni objekat za obavljanje neke delatosti. Dakle, ukoliko obeveznici poseduju takve nekretnine u obavezi su od prvog januara ove godine da podnesu poresku prijavu", kaže.

Ukoliko se ne podnese prijava uprava će uz dobijene podatke od drugih državnih organa po službenoj dužnosti zadužiti obveznike po toj vrsti nepokretnosti.