ISIS SA KOSOVA PRETI EVROPI! 75.000 DŽIHAD-RATNIKA NIKO NE KONTROLIŠE: Borili se za Islamsku državu, šta je SLEDEĆI CILJ!
Foto: Profimedia

opasno

ISIS SA KOSOVA PRETI EVROPI! 75.000 DŽIHAD-RATNIKA NIKO NE KONTROLIŠE: Borili se za Islamsku državu, šta je SLEDEĆI CILJ!

Politika -

To je bezbednosno crna rupa, ekstremisti su iskoristili pandemiju da se reorganizuju, mobilišu, pregrupišu... Terorista nikad ne miruje, upozoravaju stručnjaci za bezbednost

Zbog međunarodnih političkih igara oko Kosova i Metohije očigledno je da je borba protiv sve opasnijeg radikalnog islamizma na tom području maltene potpuno zanemarena, iako predstavlja stub regionalne i evropske bezbednosti. Na to je upozorio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je rekao da zabrinjava povratak fundamentalista iz Sirije na KiM i naglasio da Srbija nad njima nema kontrolu.

Aleksandar Vulin
foto: MUP Srbije

Spremni da ratuju

Vulin je tokom dvodnevne radne posete Moskvi u razgovoru s visokim ruskim bezbednosnim zvaničnicima naveo da dve zemlje posebno zabrinjava veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i ukazao na veliku opasnost koju predstavlja dolazak na KiM islamskih fundamentalista koji su se borili za Islamsku državu. Kako je napomenuo, Srbija ne može da ih kontroliše, "a niko drugi izgleda ni neće".

Idu s migrantima

Stručnjaka za terorizam Dževad Galijašević kaže za Kurir da na KiM ima oko 75.000 islamskih fanatika koji su u ovom trenutku spremni da ratuju za islam.

Dževad Galijašević, islamska država, zatvor
foto: Printscreen YT, Profimedia

- Radikalni islamisti sa tog područja su, pre svega, usmereni na borbu protiv Srbije, a onda i protiv drugih država, na šta nas je upozorio i nedavni teroristički napad u Beču. Kosovo je bezbednosno crna rupa Evrope i tamošnji povratnici sa sirijskog ratišta predstavljaju ozbiljnu pretnju regionalnoj, ali i evropskoj bezbednosti. Oni su iskoristili pandemiju da se reorganizuju, mobilišu, pregrupišu... jer terorista nikad ne miruje. Zapadne zemlje su i te kako obaveštene o njihovim kretanjima, ali ćute o tome. Razlog je to što su njihove vlade deo politike podrške kosovskoj nezavisnosti - objašnjava naš sagovornik i napominje da džihadisti za prebacivanje u Evropu koriste migrantski talas, ali i uhodane kanale kojima se obavlja trgovina oružjem, drogom i ljudima.

Opomena usred Evrope

Napad u Beču otkrio manjkavosti

Uznemirujuća opomena za celu Evropu desila se 2. novembra prošle godine, kada su ulice Beča bile poprište terorističkog napada. Samoubilački pohod, u kojem je ubijeno pet osoba i ranjene 23, izveo je Kujtim Fejzulai, radikalni islamista makedonsko-albanskog porekla. Ovaj slučaj otvorio je javnu polemiku o potrebi da se efikasnije deluje i spreči regrutacija novih ratnika za islam. Jer Fejzulai je godinu dana uoči napada pušten iz zatvora. Kao simpatizer Islamske države osuđen je na 22 meseca zatvora, jer je pokušao da ode na sirijsko ratište kako bi se pridružio džihadistima. U decembru 2019. pušten je ranije zbog godina. Tada se smatralo da nije sposoban da izvrši smrtonosni teroristički napad.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track