U nekim državama SAD trećina pumpi bez goriva

Nestašica goriva koja je pogodila potrošače na istočnoj obali Sjedinjenih Država polako jenjava.

Svet

Izvor: Glas Amerike

Ponedeljak, 17.05.2021.

08:25

U nekim državama SAD trećina pumpi bez goriva
Foto: Epa, YAHYA ARHAB

Do poboljšanja snabdevanja dolazi pošto je najveći naftovod u zemlji, Kolonijal pajplan, u potpunosti obnovio kapacitete distribucije – nakon sajbernapada na tu kompaniju, objavio je Glas Amerike.

Međutim, čak i uz poboljšanje snadbevanja najmanje trećina benzinskih pumpi bila je bez goriva u američkim državama Merilend, Virdžinija i Džordžija, objavila je kompanija Gas Buddy koja se, između ostalog bavi praćenjem stanja na tržištu goriva, izvestila je agencija Rojters.

Ukupan broj pumpi na kojima u nedelju nije bilo goriva iznosio je 12.870, što je manje od 13.450 koliko ih je bilo u subotu – i 16.000, koliko je iznosila maksimalna brojka, tokom krize u snadbevanju, izjavio je predstavnik Gas Buddyja Patrik de Han.

Kolonijal pajplajn je u subotu saopštio da sistemi te kompanije funkcionišu normalno, dok u nedelju nisu bili dostupni za komentar, javio je Rojters.

Period normalizacije distribucije obeležila je masovna potražnja za gorivom građana, čiji su uzroci u američkoj javnosti tumačeni paničnom reakcijom građana, kao i porast cena.

Potražnja za gorivom u subotu je opala za skoro 15 odsto u odnosu na period pre nedelju dana, podaci su Gas Buddyja, što je koincidiralo sa prekidom nastojanja građana da prave zalihe.

Istovremeno, tokom poslednjih nedelju dana prosečna cena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara – najviše od oktobra 2014, objavila je američka Automobilska asocijacija, piše VoA.

Američke vlasti označile su hakersku grupu “Darksajd”, kao odgovornu za sajbernapad na najveći američki naftovod. Ta grupa obelodanila je da je nedavno hakovala još četiri kompanije.

U slučaju Kolonijal pajplajna tražili su otkupninu, ali nije jasno koliko je novca zatraženo niti da li je kompanija isplatila bilo kakve novčane sume. Blumberg i Njujork tajms objavili su da je Kolonijal pajplajn platio otkup skoro pet miliona dolara.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden ponovio je u četvrtak da ne veruje da je ruska vlada umešana u sajbernapad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sankcije uvedene Ruskoj federaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: