Tevez i Montijel u duelu (©Reuters)
Tevez i Montijel u duelu (©Reuters)

Ko režira ovu dramu u Superklasiku: Šampion je živ! Boka caruje penal lutrijom, River na Bombonjeri bačen na kolena (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 17.05.21. | 00:27

Najveći derbi - da ti pamet stane

Sve je podario Superklasiko zaljubljenicima u fudbal, ništa nije nedostajalo. Bilo je svega. Dostigla je drama vrhunac u penal seriji, i Superklasiko je, kao i prethodna tri četvrtfinalna duela odlučen u penal ruletu, a u heroja je izrastao Hulio Bufarini - 1:1 (4:2 posle penala).

Šampion je živ, Boka je živa! A, Migel Anhel Ruso je prvi put pobedio River Plejt. Dugo će pamtiti strateg tima sa Bombonjere ovaj Superklasiko, a Marselo Galjardo će što pre želeti da ga potisne u zaborav. Posle pet pobeda u eliminacionim fazama protiv Boke doživeo je da se pokloni rivalu.

Izabrane vesti

Zagorčao je virus korona život River Plejt, treneru Marselu Galjardu i navijačima Milionera. Fokusirao se River Plejt na Liga kup Argentine, dao mu je prioritet ispred Kopa Libertadoresa, ali je u najbitniju utakmicu argentinskog fudbala i jedan od najvećih svetskih derbija River ušao desetkovan. Čak 15 igrača je pokupilo virus korona (od toga šestorica prvotimaca), pa otuda ne čudi što je nedostajao automatizam u igri Milionera.

Zujalo je oko gola River Plejta na Bombonjeri u prvom poluvremenu, svaki prelazak Boke na polovinu Milionera unosio je pometnju u protivničke redove i stvarao nelagodu mladom golmanu rezervnog tima Alanu Dijazu.

Pokošeni River koronom bačen je na Bombonjeru divljim zverima gladnih krvi. Namirisali su strah domaćini, od prvog minuta su počeli da pritiskaju Milionere i napadaju u talasima. Ritma i tempa nije manjkalo, postideli bi ga se i najveći svetski klubovi. A, kakav bi to Superklasiko bio bez kontroverzi? 

Ovoga puta nije se ukazao duh Dijega Armanda Maradone i skrenuo loptu sa gollinije, ali na startu meča su u centru pažnje bili Karlos Tevez i glavni arbitar. Prvi put se sastavio ovaj tim River Plejta, skupljen je sa koca i konopca, i evidentno je bilo da će biti problema u komunikaciji. Nisu gosti ispreuzimali igrače Boke Juniors kako treba, ostalo je previše prostora, a Kristijan Medina je imao sve vreme ovog sveta da skenira situaciju, uoči šupljinu i izabere najbolje moguće rešenje.

Zavrnuo je loptu Medina u sredinu, Karlos Tevez je odgurnuo čuvara i poklonio se. Sproveo je glavom lotu u mrežu i to je prva situacija u kojoj je do izražaja došla skraćenost Dijaza. Gol nije poništen, osnova za takvu odluku je bilo. Nema sumnje da će brujati Argentina narednih dana. Podići će se prašina.

Stavljao je Sebastijan Vilja golmana River Plejta na tantalove muke. Eksploatisao je Dijazovu najveću manu - visinu. Evidentno je da mladom golmanu nedostaje centimetara i da se muči sa loptama koje idu u same rašlje. Baš njih je u nekoliko navrata pokušao da pogodi Sebastijan Vilja, ali je na Dijazovu sreću lopta preletala konstrukciju gola.

Načekao se River na prvu ozbiljniji priliku, bilo je neophodno da Đenovljani pogreše. Zaplivao je golman Boke Juniors u prazno, ali su saigrači izvadili njegove fleke. Blokiran je udarac Gonzala Montijela, koji je rovit ušao u meč i stisnuo zube. A, potom šut Džonatana Majdane glavom nije pronašao put do mreže.

Ostao je Marselo Galjardo i bez Enca Pereza početkom drugog poluvremena, a pritisak Boke nije jenjavao. Najagilniji je bio Karlos Tevez. Popularni Apač je razvlačio odbranu gostiju, a posle jednog solo prodora je odapeo sa distance, ali se konkretno tada proslavio golman Dijaz. Podigao je sebi tom odbranom samopouzdanje i započeo seriju odbrana.

Propustila je Boka da kazni rivala i zada mu završni udarac, a ranjeni River je čekao i dočekao svojih pet minuta da uzvrati Boki Juniors na Bombonjeri, i još jednom je u njenom domu ujede za srce. Fabricio Anđileri je uputio teledirigovan centaršut, Fabra je ostao kratak, a Hulijan Alvarez je zatresao mrežu Boke i oživeo Superklasiko. Briljirao je Alan Dijaz u završnici Superklasika, zadržao je Riveru glavu iznad vode i zamađijao gol. Za Karlitosa je roletna bila spuštena.


Počele su da pucaju Bokine linije, raspala se igra, a Migelu Anhelu Rusou ništa drugo nije preostalo nego da uvede tešku artiljeriju, koja bi donela svežu krv. Ipak, promene nisu dovele do nove promene na semaforu - pristupilo se penal lutriji. Golman Rosi i Bufarini izrasli su u heroje, klicala bi im Bombonjera da je bila puna. Odbranio je golman Boke udarac Anćileriju, a zatim i Ponsiju. sa druge strane, Dijaz je zaustavio udarac Kardone, bila je to sramotna izvedba panenke. Bufarini je poslednji namestio loptu, pritisak kao da nije osećao. Raspalio je iz sve snage i ostavio igrače Rivera u suzama.


LIGA KUP ARGENTINE – ČETVRTFINALE

Petak

Estudijantes – Independijente 0:0 *penalima 1:4

Subota

Kolon Santa Fe – Taljeres Kordoba 1:1 (1:1) *penalima 5:3

Velez – Rasing 0:0 *penalima 2:4

Boka Juniors - River Plejt 1:1 (1:0) *penalima 4:2

/Tevez 11 - Alvarez 68/


tagovi

SuperklasikoBoka juniorsRiver PlejtLiga kup ArgentineArgentina 1Argentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara