Fudbaleri Klub Amerike (©AFP)
Fudbaleri Klub Amerike (©AFP)

Klub Amerika "juri" dva gola, Pačuka tipična plej-of ekipa

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.05.21. | 23:15

Noćas su na programu revanš mečevi četvrtfinala meksičke Klausure

Primorana da pobedi sa minimalnom razlikom od dva gola, Amerika će noćas od 03.00 po srednjoevropskom vremenu na svojoj Asteki pokušati da nadoknadi deficit iz prvog četvrtfinalnog meča sa Pačukom, i na taj način izbori polufinale Ligilje za format Klausura.

Za Astečke orlove koje predvodi argentinski stručnjak Santjago Solari ovo je do sada najvažniji duel u kampanji. Za njih ne postoji sutra, postoji samo sada i ovde. Ako ne pobede sa razlikom od dva gola ili više, biće eliminisani, pošto su Tuzosi u prvoj utakmici u Idalgu izašli kao uspešniji tim sa rezultatom 3:1. Podvig koji je neophodan najtrofejnijem meksičkom klubu neće biti nimalo jednostavno napraviti, jer se ovoga puta u timu Amerike neće naći peruanski reprezentativac i stub sredine terena Pedro Akino. Stameni defanzivni vezni je pre tri dana na Pačuka de Soto sadionu zaradio direktan crveni karton, posle starta u 81. minutu susreta nad Hose Burito Ernandezu. Tim iz Idalga iskoristio je prednost igrača više u preostalih desetak minuta susreta, čime je u sudijskoj nadoknadi povisio svoju prednost.

Izabrane vesti

Vetar u leđa i vid prednosti za prestoničku ekipu može da predstavlja i to što su za ovaj susret gradske vlasti omogućile prisustvo publike, sa mogućnošću od 25 odsto popunjenosti stadiona. Kako je velelepna Asteka najveći fudbalski stadion u ovom delu sveta, sa kapacitetom nešto većim od 106.000 mesta, očekuje sa da će, sa sve medijskim ekipama i novinarima, na tribinama prisustvovati oko 27.000 gledalaca.

03.05: (2,00) Klub Amerika (3,30) Pačuka (3,60)

Biće ovo atraktivan duel jer, iako Amerika ima dovoljno vremena da pronađe rešenje i postigne ciljeve u, bez ikakve sumnje, ludačkoj želji za napadanjem, ne smeju da zaborave na prostor koji ostavlja iza sebe, jer je ekipa Tuzosa poznata po brzim i ubitačnim kontrama.

"Moramo da prevaziđemo nedaće, ništa nije izgubljeno, preostalo je još 90 minuta i sve ćemo pokušati da na kraju rezultat okrenemo u našu korist. U nedelju, da bismo išli napred kako smo navikli, više nego ikad biće nam potrebna vaša podrška", bila je motivaciona poruka i poziv navijačima Orlova od Federika Vinjasa, urugvajskog napadača u redovima Amerike.

Sa druge strane, Pačuka je na spektakularan način preokrenula turnir posle katastrofalnog starta, možda i najlošijeg u celokupnoj istoriji ovog kluba, gde je prvu pobedu ostvarila tek u 10. kolu Klausure. Uprkos lošim rezultatima sa početka sezone, čelnici tima iz Idalga verovali su urugvajskom stručnjaku Paolu Pezolanu, koji je uspeo da podigne formu ekipe do neprepoznatljivosti i dovede je na korak do plasmana u polufinale.

Da bi se našli u narednoj rundi takmičenja, Vevericima je dovoljno da na Asteki ostanu neporažene. Štaviše, mogu sebi da priušte i poraz od jednog gola razlike, a u određenim kombinacijama razlika može biti i do dva gola, osim u slučajevima ako rezultat bude 3:1, koji vodi u penal seriju, ili 2:0, koji bi ih eliminisao iz daljeg toka takmičenja.

Urugvajski stručnjak i glavnokomandujući redovima Pačuke, Paolo Pezolano, bio je oprezan pri davanju izjave na konferenciji za medije. "Još ništa nismo postigli, i ko god misli da smo već prošli protiv velikog kluba kao što je Amerika, neće igrati".

Od uspostavljanja kratkih finalnih turnira, popularnih Ligilja, Amerika i Pačuka su odmeravale snage četiri puta. Možda je pomalo iznenađujuća činjenica da su Tuzosi uspešniji u ovom dvobojima, gde su u tri navarata eliminisali Orlove, jednom čak i u finalu održanom 2007. godine, dok je prestonički tim to učinio jednom, i to upravo u četvrtfinalu 2015, kada je ukupan rezultat iz dvomeča bio 7:5.

Međutim, kada se sagleda opšta statistika i Pačukin učinak u bilo kom takmičenju u kojem je učestvovala, a koje sadrži plej-of fazu, od nacionalnih do međunarodnih, dolazimo do gotovo neverovatnih rezultata. Podatak koji bi to najbolje opisao je njen broj dobijenih finala na internacionalnoj sceni. Naime, Tuzosi su u pet navrata dolazili do finala KONKAKAF Lige šampiona, i svih pet su rešavali u svoju korist, poslednji put 2017. godine.

Pored toga jedini su klub van južnoameričkog kontinenta koji je osvojio Kopa Sudamerikanu u sezoni održanoj 2006. godine, kada su bili bolji od Kolo Koloa. Stvara se utisak koji bi najbolje okarakterisala fraza koju često upotrebljavaju u svetu košarke, a naročito u NBA, a koja glasi "tipična plej-of ekipa". I zaista, Pačuka muku muči u ligaškom delu, dok je u eliminacionim fazama niko ne želi za protivnika.

Poslednjih 10 okršaja ovih ekipa uglavnom su završavani u korist Amerike, koja je čak u sedam navrata uspela da trijumfuje, računajući i onaj krajem februara u ligaškom delu Klausure kada je rezultat bio 2:0 za Orlove. Sa druge strane, Pačuka je u prvom susret četvrtfinala odigranom pre tri dana ostvarila tek drugu pobedu, a pre toga, poslednji uspeh zabeležila još 2017. i to upravo na Asteki, kada je rezultat bio 3:2 u korist gostiju iz Idalga. Samo jedan susret u pomenutom periodu završen je bez pobednika.

MEKSIKO 1, KLAUSURA - ČETVRTFINALE, REVANŠI

Nedelja

Puebla - Atlas 1:0 (0:0) /prvi meč 0:1/

Kruz Azul - Toluka 3:1 (1:1) /prvi meč 1:2/

Ponedeljak

01.00: (1,70) Monterej (3,50) Santos Laguna (4,80) /prvi meč 1:2/

03.05: (2,00) Klub Amerika (3,30) Pačuka (3,60) /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Meksiko 1Klub AmerikaPačuka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara