Milanović: Svima je u interesu da zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU, Zagreb i Ljubljana će pomoći 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Zagreb i Ljubljana tu su da pomognu prijateljima sa zapadnog Balkana da uđu u Evropsku uniju, jer je to svima u interesu, kao što je pretpostavka da je i Sloveniji u interesu ulazak Hrvatske u Šengensku zonu, rekao je u nedjelju na Bledu predsednik Hrvatske Zoran Milanović, javlja Hina.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i slovenački šef države predasedavaće sutra samitom Brdo-Brioni, a danas su održali radni sastanak uoči godišnjeg skupa na vrhu Procesa Brdo-Brioni. Inicijativa Proces Brdo-Brouni u proteklih deset godina pokazala “da ima itekako smisla”, rekao je Milanović novinarima pre sastanka s Pahorom.

„Tu smo da potdsaknemo i pomognemo svojim prijateljima i susedima sa zapadnog Balkana, u pravilu s prostora bivše Jugoslavije, plus Albanija, da što pre i što jednostavnije, ukoliko je to moguće, uđu u Evropsku uniju jer je to svima u interesu“, rekao je Milanović.

On je naveo kako pretpostavlja da je i Sloveniji u interesu da Hrvatska što pre uđe u šengensku zonu.

„Sve je to deo jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće, pre svega naše vlade, dakle izvršna vlast, ali i s naše strane, da naši susedi, što prije postanu deo zajednice kojoj mi pripadamo“, poručio je hrvatski predsednik.

„Na kraju krajeva Evropa je jedna i treba da bude jedna, jer kada god se ovaj prostor u istoriji delio nije bilo dobro“, ocenio je Milanović i pozvao na saradnju, uprkos razlikama.

„Nemamo o svim pitanjima iste stavove, ali verujem da imamo stavove koji su spojivi i koji mogu međusobno živeti i dati nekakav rezultat“, naveo je Milanović.

On je poručio je da je „optimista u pogledu sutrašnjeg sastanka“ i da očekuje kvalitetan samit na Brdu kod Kranja.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizova prilike na jugoistoku Evrope i stvorili preduslovi za proširenje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari