Uhapšene četiri osobe zbog uzvikivanja antisemitskih poruka u Londonu

Svet 16. maj 202120:44 > 23:30 4 komentara
Severni London, Jevreji
REUTERS/Andrew Winning/File Photo

Britanska policija je uhapsila četiri osobe zbog video snimaka na kojima se vidi kako ljudi uzvikuju nasilne antisemitske poruke iz konvoja automobila dok se voze kroz London.

Tamošnja policija je saopštila da su u zapadnom delu Londona uhapšena četiri muškarca zbog sumnje da su vređali na rasnoj osnovi kršeći javni red i mir.

„Ovo ponašanje je bilo krajnje šokantno i neće se tolerisati“, rekao je policijski zvaničnik.

Na tim snimcima, danas objavljenim na društvenim mrežama, vidi se kako nekoliko automobila sa palestinskim zastavama prolazi kroz oblast na severu Londona sa brojnom jevrejskom populacijom.

U jednom trenutku se čuje kako muškarac preko razgalasa uzvikuje psovke i između ostalog govori „Silujte im ćerke“.

Britanski premijer Boris Džonson osudio je sadržaj snimaka.

„U našem društvu nema mesta za antisemitizam. Stojim uz britanske Jevreje koji ne treba da budu izloženi sramnom rasizmu koji smo danas videli“, kazao je Džonson.

Hiljade demonstranata protestovale su juče ispred Ambasade Izraela u Londonu zbog ovonedeljnih izraelskih vazdušnih udara na pojas Gaze. To je juče bio jedan od brojnih propalestinskih protesta širom sveta.

Od ponedeljka, kada je počeo sukob Izraela i palestinskog Hamasa koji vlada Gazom, poginulo je najmanje 188 Palestinaca i osam Izraelaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare