Rafael Nadal (Reuters)
Rafael Nadal (Reuters)

Nadalova desetka u Rimu, Novak nije mogao protiv umora i forhend mašine (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.05.21. | 20:01

Španac upisao i 102. pobedu na šljaci kada je osvajao prvi set

Retka su bila finala u koprodukciji Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u kojima nisu pretvarali tenis u potpuno drugačiji sport od onoga koji igraju ostali teniseri ATP liste. Tako je bilo i danas u Rimu gde je Rafael Nadal odigrao svoj najbolji meč na šljaci u ovoj godini. Bar dve trećine susreta ličio je na mašinu za forhend vinere - nije dozvolio prvoplasiranom teniseru ATP liste da ga pobedi na njegovoj omiljenoj podlozi prvi put posle pet godina došavši do jubilarnog desetog trofeja - 7:5, 1:6, 6:3.

Desetka u Rimu, desetka za forhende iako je Novakova igra dobrim delom meča bila takođe za najvišu ocenu. Međutim, šljaka je Nadalovo prirodno stanište. Špancu je pripao prvi set, a u takvim okolnostima niko ga na zemljanoj podlozi niko pobedio 101 put zaredom, sa današnjim trijufom brojka je skočila na 102. Neverovatna statistika protiv koje danas nije uspeo da se izbori ni Novak Đoković, iako je kada je izjednačio na 1:1 u setovima izgledalo da je u blagoj psihološkoj prednosti. Ali dve brejk lopte koje nije iskoristio u petom gemu odlučujućeg seta su ga koštale 30. pobede nad Špancem koji mu se približio u međusobnom skoru na 29:28.

Izabrane vesti

Nema sumnje da je i umor bio faktor u određenim momentima budući da je juče Nadal na terenu proveo samo 90 minuta, a Đoković gotovo pet sati. U svakom slučaju obojici se mora skinuti kapa jer su od tenisa ponovo napravili odvojeni univerzum.

Dva vezana gema Đokovića na startu meča, zatim je isto toliko osvojio Nadal koji je ekspresno došao do ribrejka, pa se od tog momenta do završnice seta koji je trajao 75 minuta igralo gem za gem, bez oduzimanja servisa. Trajanje prvog perioda igre bilo je 19 minuta duže od čitavog ženskog finala u kojem je Iga Švjontek na proste činioce rastavila Karolinu Pliškovu (6:0, 6:0).

Čitav prvi set protekao je u rezultatskom egalu iako je Nadal ozbiljno dominirao u forhend vinerima. Protiv bilo kojeg drugog tenisera na planeti uz odnos 15:2 u direktnim poenima iz forhanda Španac bi verovatno rutinski rešio set u svoju korist. Protiv Novaka je naravno bio daleko od rutine, a ko zna kakav bi epilog dobio prvi deo igre da Novak na gem loptu pri rezultatu 5:5 nije odservirao duplu grešku, treću po redu. Nakon toga je Nadal napravio brejk koji je potvrdio u narednom gemu u kojem je servirao za set.

Drugi set dosta turbulentniji od prvog. A jedan od ključnih gemova u njemu je bio je onaj pod rednim brojem tri u kojem je Novak spasao brejk loptu, a zatim sa dva asa poveo 2:1. Od tog momenta pa do izjednačenja nije izgubio gem i u dva navrata je oduzimao servis rivalu koji nije bio tako opasan iz forhenda kao u prvom delu igre. To pokazuje i statistika koja kaže da je na 15 vinera iz prvog, u drugom setu dodao samo još pet. Uz, to opao mu je i procenat ubačenog prvog servisa sa 84 na 61 posto.

Novak je u petom gemu potvrdio brejk, a naredni se ispostavio najdužim u meču. Na prvoj prilici da oduzme servis rivalu, napao mu je počeni udarac, ali dogodio se mali aut iz riterna. Nadal je odličnim servisom nagovestio da će smanjiti na 4:2, ali je Novak odgovorio jednim vrhunskim forhendom nakon kojeg je usledila skraćena lopta koju Španac ni u snu nije mogao da dosegne. Uskoro je došao novi brejk, njegovom potvrdom koji minut kasnije Novak je vezao i peti uzastopni gem, odnosno izjednačenja u setovima.

Od petog gema odlučujućeg seta krenula je bespoštedna borba prilikom koje su jedan iz drugog počeli da izvlače ono najbolje. Vrhunske reakcije Nadala kada je bilo najpotrebnije i spasene dve brejk lopte. Umesto 3:2 za Đokovića, Španac je poveo, pa iskoristio smušene početne udarce Đokovića da mu bez izgubljenog poena oduzme servis. Poput mašine vraćao je loptice na drugu stranu i zaključno sa šestim gemom trećeg seta vezao sedam uzastopnih poena. Novak je odbranio meč loptu na svoj servis, ali je Nadal unovčio naradnu i 19. put u 26. meču savladao Srbina na šljaci.

Izjednačio se Nadal sa Đokovićem po broju osvojenih Mastersa - obojica sada imaju po 36, a Rafa je čak 21 pehar osvojio kombinujući Rim i Monte Karlo.


tagovi

Rafael NadalNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara