Sport

0

Britanija još nije odlučila o ponudi Fajzera za vakcinaciju olimpijaca

Autor: KP

Izvor: Beta

Britanija još nije odlučila o ponudi Fajzera za vakcinaciju olimpijaca

Izvor: Beta,AP / Matthias Schrader

Britanska vlada još nije odlučila da li će prihvatiti ponudu Fazjera da ubrzano vakciniše svoje olimpijce i paraolimpijce protiv korona virusa uoči takmičenja u Tokiju koja ih očekuju ovog leta.

Britanci su do sada vakcinisali samo osobe starije od 38 godina, mada će se od sledeće nedelje vakcinisati i stariji od 35 godina, dok su mladji dobijali vakcinu samo ako imaju osnovne bolesti.

"To je osetljivo pitanje, pošto se filozofija zasniva na godinama i to se pokazalo kao prava stvar. Najveći pokazatelj je to da je starost najveći faktor, a naravno Fajzer je ponudio vakcine olimpijcima i mi smo ih pitali o tome", rekao je britanski ministar sporta Najdžel Hadlston.

Kompanija Fajzer Bajontek je početkom meseca saopštila da će donirati vakcine sportistima i zvaničnicima koji se pripremaju za Olimpijske igre u Tokiju, koje počinju 23. jula.

U Britaniji su odlučili da do 12 nedelja odlože revakcinisanje, kako bi što više ljudi dobilo prvu dozu. Prema danas objavljenim podacima, u Velikoj Britaniji je revakcinisano više od 20 miliona ljudi.

Dve doze vakcine Fajzer trebalo bi da se daju u razmaku od tri do četiri nedelje.

"Vladino upravljanje vakcinacijom je bilo odlično, a zajedno sa donacijom Medjunarodnog olimpijskog komiteta Fajzerovih vakcina za sportiste, nadamo se da ćemo sve sportiste uspeti da vakcinišemo pre nego što otputuju u Tokio. Važno je da se to uskoro dogodi, da uverimo naše domaćine u Tokiju da radimo sve što možemo da zaštitimo njihovo stanovništvo", rekao je predsednik Britanske olimpijske asocijacije Hju Robertson.

Belgija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija su medju evropskim zemljama koje su ponudile vakcine svojim olimpijskim ekipama uoči Tokija.

U Japanu se beleži porast broja zaraženih korona virusom, zbog čega je produženo vanredno stanje u devet oblasti, uključujući i Tokio.

Prema brojnim anketama, oko 80 odsto stanovništva Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara u Tokiju ovog leta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR