Svijet

Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob

Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob
Foto: Tanjug/AP | Izraelski ambasador pri UN: Hamas isplanirao ovaj sukob

TEL AVIV - Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je danas Savjetu bezbjednosti UN da je najnoviju rundu nasilja Hamas potpuno promislio da bi stekao političku moć.

Erdan je izjavio da se Hamas bori za vlast na Zapadnoj obali, gdje su nedavno odloženi prvi parlamentarni izbori u posljednjih 15 godina, prenosi ''Tajms of Izrael''.

Prema njegovim riječima, Hamas je tražio drugi način da preuzme vlast, pa je doveo do eskalacije napetosti u Jerusalimu kao izgovor za pokretanje ovog rata.

Erdan je predstojeće iseljavanje palestinskih porodica iz naselja Šeik Džara u istočnom Jerusalimu, faktor koji je potencijalno predstavljao uzrok najnovijih eskalacija, opisao kao imovinski spor.

Porodice će biti deložirane prema zakonu iz 1970. godine, koji praktično šamo Jevrejima omogućava povraćaj imovine koju su izgubili u istočnom Jerusalimu tokom rata za nezavisnost 1948. godine. Za Palestince ne postoji takav zakon.

Kako izraelski ambasador pri UN kaže, izraelska vlada ne može da interveniše u sudskom postupku po tom pitanju, mada priznaje da je Vlada odložila najnovije saslušanje o deložacijama kako bi spriječila dalju eskalaciju nasilja, navodi ''Tajms of Izrael''.

"Da li zaista vjerujete da je ovaj imovinski spor ono što je navelo Hamasa da pokrene ovu veliku bujicu napada na Izrael?" upitao je Erdan.

On je rekao da Hamas takođe podsticao nasilje na Hramovnoj gori i koristio džamiju Al Aksa kao skladište oružja.

Zatim je pokazao sliku svetog mjesta gdje su naslagane stene za bacanje na izraelsku policiju.

Iako su stotine Palestinaca povređene kada je policija prošle nedjelje upala na taj prostor, Erdan primjećuje da niko nije ubijen.

Takođe je rekao da su stotine hiljada vjernika muslimana mogle slobodno da se mole na tom mjestu tokom Ramazana i da i dalje posjećuju kompleks danas.

"Da li zaista vjerujete da su ove mirne molitve ono zbog čega je Hamas pokrenuo ovaj veliki napad na narod Izraela?“, upitao je još Erdan.

On je istakao da će Izrael i dalje podržavati prava svih vjernika da svoju slobodu ispovijedaju u svetom gradu Jerusalimu.

Ambasador je započeo govor na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti o posljednjem krugu nasilja u Gazi držeći fotografiju 16-godišnje Nadin Avad, koju je prošle nedjelje ubila raketa Hamasa.

"Studirala je biologiju i hemiju i sanjala je da promeni svijet. Tokom posljednje nedjelje, milioni izraelske djece, žena i muškaraca, skupljali su se u skloništima, dok su hiljade raketa Hamasa sletjele svuda oko njih“, kaže on.

Erdan je upozorio da će, ako UN nastave da pozivaju obe strane na uzdržanost i ako ne nedvosmisleno osude Hamas, to dodatno podstaći terorističku grupu i potkopati Palestinsku vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije