Vesti

0

Jovanović (Bolja Srbija): Da se povuku odluke o istraživanjima i podnožje Rudnika trajno zaštiti

Autor: KP

Izvor: Beta

Jovanović (Bolja Srbija): Da se povuku odluke o istraživanjima i podnožje Rudnika trajno zaštiti

Izvor: Prtscr/You Tube

Član Opštinskog veća Topole i lider "Bolje Srbije" Dragan Jovanović rekao je danas da će od nadležnih tražiti da se podnožje planine Rudnik trajno zaštiti i da se na tom području obustavi izdavanje dozvola za rudarska istraživanja.


Jovanović je rekao da bi istraživanja koje je firmi "Dunav minerals" odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike ugrozilo kraj koji je poznat po voćarstvu, prirodnim lepotama i turizmu.

Predvidjeno je da tim istraživanjem bude obuhvaćeno područje od 84 kvadratna kilometara od kojih je oko 30 na području opštine Topola i pripada Srbija šumama, dok je ostalo na teritoriji Ljiga i Gornjeg Milanovca.

Jovanović je rekao da je potez koji pripada opštini Topola, a koji je obuhvaćen dozvolom za istraživanje, "osetljiv", pre svega zbog Jarmenovačke reke iz koje se cela opština Topola snabdeva pitkom vodom.

"Mi ćemo imati jasan stav prema gospodji (Zorani) Mihajlović, kao potpredsedniku Vlade i resornom ministru, najpre da se sve odluke preispitaju i stave van snage, a sa druge strane da pomognemo da se uradi projekat 'Rudnik zaštićeno područje'", rekao je novinarima Jovanović.

On je dodao da tim projektom treba da se jasno definiše potez od Rudnika ka Bukulji i da sela Jarmenovci, Vojkovci, Šatornja, deo Blaznave, Lipovac i Brezovac "trajno obuhvate kao zaštićeno područje zajedno sa Zavodom za zaštitu prirode".

"I da se više nikada i nikome, narednih bar 50 godina, ne daju ikakva istraživanja", poručio je Jovanović.

On je najavio da će imati sastanak sa ministarkom Mihajlović u utorak u 10 sati da, kako je rekao, "pokuša da napravi rešenje", i pozvao na razum i dogovor.

"Ako neće milom, mi ćemo to praviti silom, neće nam biti prvi put. Mi samo hoćemo da se ovaj problem reši, ali trajno. A ne da nas oni slažu i da kažu - nema problema, Dragane, neće ništa tu biti u narednih par meseci, a onda kad skoči cena minerala i obojenih metala, dodju kamioni da se ovde nešto buši", rekao je Jovanović.

On je rekao da na Rudniku "još od Rimljana" postoji jamska eksploatacija olova i cinka, zbog koje za piće nije voda iz reke Jasenice.

"Ako bi se to proširilo i napravili novi kopovi, naročito površinski, na primer nikla ili litijuma, to bi bila katastrofa. To je kao smrt za ovaj ovde kraj", ocenio je Jovanović.

On je kazao da je to područje "manje-više već istraženo još u doba bivše Jugoslavije", a da se "ovde samo gleda da na mala vrata udje odredjeni vid eksploatacije".

"Rekao sam im u ministarstvu, ako oni imaju svoju dedovinu, neka oni slobodno daju kome god hoće. Mi hoćemo našu, u centru Šumadije, da ostavimo  deci ovako lepu, kao što smo je i nasledili", poručio je Jovanović.

On je naveo da sumnja da je firma kojoj su odobreni istražni radovi "Dunav minerals" registrovana u Beogradu, kao ćerka holandske firme ima veze sa Rio Tintom.

"Pošto je to ime sad već omraženo kod naroda, oni prave te ćerke firme gde vi ne možete lako da udjete u trag. Da li je logično da osnujete firmu u Beogradu, sa 200 evra osnivačkog kapitala, i da dobijete samo istražne radove će vas koštati najmanje izmedju 50 i 100 miliona evra. To je neverovatno", smatra Jovanović.

On smatra da se radi o "neozbiljnosti države i ministarstva", kao i da ga je "zaprepastilo" ćutanje čelnika opštine Ljig i Gornji Milanovac, koje su većom površinom obuhvaćene istraživanjem.

U selu Jarmenovci u podnožju Rudnika, gde su planirana istražni radovi, voćarstvom se bavi oko 90 odsto meštana.

Saša Savić iz zaseoka Markićevići, koji je u tom poslu oko tri decenije, je rekao novinarima da je saznanje o dozvoli za istraživanje "unelo paniku" i da je narod spreman na radikalnije proteste.

On smatra da bi istraživanje ugrozilo snabdevanje vodom u selima, proizvodnju voća i izvoz, a od nadležnih očekuje da meštane uvere u suprotno.

On je rekao da meštani strahuju da se ne dogodi "sudbina" Venčaca kod Arandjelovca koji je, kako kaže, već uništen.

"Mi nećemo dozvoliti ništa, dok ne vidimo šta se to radi. Od ministarstva tražimo izveštaj, da nam kažu o čemu se radi, jer su oni izdali dozvole da se ispita svo rudno bogatstvo“ rekao je Savić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR