Čak petina dece ima alergije na hranu

Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, pa i u Srbiji.
Čak petina dece ima alergije na hranu
Foto: Pixabay
Posledica unosa nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktčki šok i smrtni ishod, kaže predsednica Nacionalnog Udruženja "Alergija i ja" Snežana Šundić Vardić.
 
Ona ističe da evropska istraživanja pokazuju da čak 20 odsto dece predškolskog uzrasta ima alergiju na određenu namirnicu.
 
Alergije na hranu se mogu prepoznati još od najranijeg detinjstva jer su tada najčešće i uglavnom prolaznog karaktera, zbog toga što sistem organa za varenje može da napravi adekvatnu odbranu od alergena iz hrane, objasnila je alergolog, dr Gordana Petrović.
 
"Najčešći alergeni u tim najranijim periodima jesu proteini kravljeg mleka, jaja, a u malo starijem dobu i orašasti plodovi. Kada govorimo o kikirikiju, tu je drugačije jer on može da napravi veći problem i da alergija bude trajnijeg karaktera", ističe dr Petrović.
 
Alergijske reakcije se ispoljavaju u vidu pojave osipa na koži, vrlo često i povraćanja te hrane, a retko može da se javi i otežano disanje, dijareja, dok je, kako kaže, najopasnija reakcija anafilaktički šok.
 
"Lečenje alergije zavisi od tegoba koje osoba ima. Ukoliko je u pitanju samo pojava osipa na koži daju se lekovi koji se zovu antihistaminici, kod otežanog disanja i naticanja koriste se kortikosteroidi i savetuje izbegavanje kontakta sa tim namirnicama. Kod anafilaktičkog šoka moramo da damo i lek adrenalin", objašnjava doktorka.
 
Ističe da alergije mogu da se razviju bilo kada u životu, pogotovo na polen i određene lekove, dok je alergija na hranu zastupljenija kod dece.
 
Šundić Vardić iz Nacionalnog udruženja "Alergija i ja" ukazuje na to da je čak 70 odsto dece sa alergijama na hranu diskriminisano u društvu.
 
"Veliki broj dece u obrazovnim institucijama nema prilagođen obrok bez alergena, to je veoma veliki problem zato i govorimo o diskriminaciji i zapravo to pakovanje i spremanje hrane roditelja, odsustvo sa rođendana sve to utiče itekako na dete i njegovo mentalno zdravlje", ističe Šundić Vardić.
 
Upozorava i na to da svako pakovanje grickalica koje se otvori u školi a sadrži alergen poput kikirikija, može dovesti do pojave velike alergijske reakcije jer, kako objašnjava nije potrebno da dete proba namirnicu, dovoljno je da udahne.
  • jabucilo

    16.05.2021 16:42
    laktoza
    Moj sin ne sme da unosi nista mlecno zbog osetljivosti na laktozu pored ostalog. U nasim prodavnicama se srecom moze naci mleko bez laktoze ali postoje i lekovi-pilule koji jednokratno pomazu. Nazalost kod se ne mogu kupiti cak mi je jednom prilikom starija apotekarka rekla "da prvi put cuje za tako nesto".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.