Magazin Srbija

Terapija medom vrlo lekovita ali i opasna, u Srbiji samo 3 stručnjaka za apiterapiju

žarko stepanović
Printscreen

U mnogim istočnim zemljama alternativna medicina ima istu ili čak i veću primenu u odnosu na onu koju nazivaju zvaničnom. Jedna ne isključuje drugu i njihovo kombinovanje, ukoliko je vođeno od strane stručnog lica, može biti vrlo plodonosno.

Jedna od alternativnih medicinskih metoda svakako je i apiterapija, odnosno lečenje medonosnim pčelama i njihovim proizvodima.

– Apiterapija je jedna od najmoćnijih metoda tradicionalne medicine, koja se bavi prevencijom i isceljenjem, odnosno lečenjem medonosnom pčelom i njenim proizvodima, tj. preparatima, kada ih apiterapeut uradi na odgovarajući način – ovako opisuje malo poznatu metodu pukovnik u penziji Žarko Stepanović, magistar vojnih nauka na smeru hemije.

Ova vrsta lečenja nije prepoznata od strane zvanične medicine, a Stepanović upozorava da apiterapiju ne može da radi bilo ko.

– Niko u Srbiji to ne radi osim nas troje iz udruženja, pčelari laici sada osnivaju apikomore, ali to je opasno. Oni koji su završili kurs apiterapije mogu da se bave time, ali ne bez prisustva lekara – kaže pukovnik.

On upućuje na rizik, da čak i onaj ko decenijama nije bio alergičan na ubod pčele ili pčelinje proizvode, to može postati.

Tvrdi da je sebi sve bolesti izlečio uz pomoć apiterapije, a pomeranje četvrtog i petog pršljena usled napora je, kako kaže, izlečio pčelinjim ubodima.

Apiterapija podrazumeva lečenje svim proizvodima medonosnih pčela. Pre svega med,matični mleč, pčelinji polen, propolis i vosak, a koriste se i metode poput udisanja vazduha iz košnice, lečenje pčelinjim otrovom…

Stepanović naročito napominje da te metode mogu biti veoma opasne. Pčelinjim otrovom ni slučajno se ne smeju lečiti infektivne bolesti, ispričao je za gledaoce TV K1.

– Kada sam jednom jednog homeopatu pitao zašto je zabranjeno korišćenje pčelinjeg voska u lečenju infektivnih bolesti, ne samo infektivnih, ima ih još desetak, kaže znate kako, pošto sam ja profesionalni vojnik, to je isto kao kada bi se sukobile dve vojske na istom bojnom bolju i onda bi došlo do eksplozije. Pčelinji otrov nije bezazlen – obrazlaže Stepanović.

Propolis je jedan od najviše zastupljenih pčelinjih proizvoda na tržištu, a pukovnik Stepanović objasnio je na koji način je njegova primena najdelotvornija.

Preporučujem svim građanima dok traje kovid, treba svako jutro da uzimaju po tri mililitra propolisa (60-70 kapi) u jednoj supenoj kašiki meda, može i u jedan decilitar tople vode. Efikasnije se pokazao u medu – zaključuje magistar Žarko Stepanović.

Ubod pčele boli, ali njihov nestanak bio bi neuporedivo bolniji

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

69 Shares
Share via
Copy link