Počeli radovi na Sueckom kanalu: Uskoro plovidba u oba smera

Uprava Sueckog kanala (SCA) je juče započela radove na produženju druge vodene staze, kojom bi se omogućila plovidba u oba smera u južnom delu kanala.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.05.2021.

14:59

Počeli radovi na Sueckom kanalu: Uskoro plovidba u oba smera
Foto: Epa/STRINGER

Upravo u tom delu je blizina mesta gde se veliki brod "Ever Given" zaglavio na šest dana u martu.

SCA je saopštio ove nedelje da planira da za 10 kilometara produži drugu vodenu stazu koja je otvorena 2015. godine i da je učini 82 kilometara dugačkom.

Zatim će na južnom delu kanala, gde je samo jedna staza, proširiti i produbiti taj vodeni put, preneo je Rojters.

Radovi su počeli nakon direktive egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija da se "odmah počne sa primenom predloženog razvojnog plana i da se odredi rok za završetak, što je pre moguće", dodaje SCA.

Nasukavanje teretnog broda "Ever Given" dugačkog 440 metara, u periodu između 23. i 29. marta, zaustavilo je prolaz na stotine brodova kroz kanal, zbog čega je nastala ogromna finansijska šteta.

"Ever Given", natovaren hiljadama kontejnera, i dalje stoji u Velikom Gorkom Jezeru, između dva dela kanala, pošto SCA traži kompenzaciju od vlasnika broda, kompanije "Šoj Kisen" iz Japana i egipatski sud je odredio zadržavanje broda dok se ne reši spor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: