Krvarenje desni može biti znak nedostatka vitamina C u organizmu

Iako je krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadijuma parodontalne bolesti, može biti signal i niskog nivoa vitamina C u vašem organizmu, sugeriše istraživanje objavljeno u medicinskom magazinu "
Krvarenje desni može biti znak nedostatka vitamina C u organizmu
Foto: Pixabay
Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i ishrani 8.210 osoba dobijenih u ispitivanju koje je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.
 
Otkrili su da je nizak nivo vitamina C u krvotoku povezan s povećanim rizikom od krvarenja desni, a primetili su da povećanje unosa vitamina C može pomoći u rešavanju problema.
 
Pojačano krvarenje generalno je jedan od simptoma skorbuta, bolesti uzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C. Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. veku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je jako retka pojava.
 
Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama, a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, pomorandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 mg.
 
Takođe, stručnjaci upozoravaju da bitrebalo da konsultujete svog zubara ako vam desni krvare prilikom šranja zuba ili čišćenja koncem.
  • G pen

    16.05.2021 19:04
    Daaaaa.....ali ovo je gradivo iz osnovne skole. U rangu da bicillisticka traka nije dvosmerna. Ali kod patriJota je sve moguce pa cak da su ove lekcije izbacene iz osnovnog obrazovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.