Koalicija POKS, DSS i 19 pokreta, stranaka i udruženja održala skup na Ravnoj Gori 1Foto: POKS / FB profil

Koalicija Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana je danas saopštila da je „na Ravnoj Gori, uz prisusvo oko hiljadu svojih pristalica, obeležila osamdesetu godišnjicu od podizanja ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu“.

Potpredsednik POKS Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića, reko je na tom skupu da je „sazrelo vreme za nacionalno pomirenje među Srbima koji su ratovali međusobno u Drugom svetskom ratu, ali pre toga neophodno je da istina oslobođena od bilo kakvih ideoloških stega ugleda svetlost dana i da se nađe u udžbenicima i u javnoj debati“.

Nastavio je rekavši da „našem narodu danas hoće da podmetnu da smo i mi imali fašistički pokret i da nas izjednače sa Hrvatima, ali niko ne može da se seti ni jednog Srbina koji se rame uz rame sa Nemcima borio na Istočnom frontu ili bilo gde“.

„Srbi su među narodima koji su najviše stradali od fašista upravo zato što smo im se tako snažno suprotstavljali. Streljanja 100 stanovnika za jednog ubijenog nemačkog vojnika nije bilo nigde u svetu, samo u Srbiji jeste“ – rekao je na skupu predsednik POKS, Žika Gojković.

„Pre tačno osamdeset godina je general Mihailović prvi u okupiranoj Evropi pokrenuo pokret otpora protiv nacista i mi Srbi treba da se ponosimo time, kao i činjenicom da smo imali dva antifašistička pokreta – ravnogorski i partizanski“ – izjavio je potpredsednik DSS, Predrag Marsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari