Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moderni gladijator Novak: Šampion koji ne zna za umor

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.05.21. | 12:07

Srbin protiv fizičkog napora i velikog rivala za novi trofej

Rivalstvo koje je obeležilo modernu tenisku epohu danas od 17 časova će dobiti 57 stranicu i to ni manje ni više nego u Večnom gradu u kojem od 2004. godine nije viđeno finale bez makar jednog današnjeg aktera.

Novak Đoković i Rafael Nadal do sada su odmerili snage čak 56 puta (uz učinak 29:27 u korist srpskog tenisera), a osam duela odigrali su na aktuelnom teniskom bojištu. Moderni gladijatori, na domaćem tlu upravo drevnih boraca u arenama, ispisaće nove stupce teniske istorije i nastaviti veliko rivalstvo. Španac, susret dočekuje sa ambicijom da šesti put savlada Đokovića u italijanskoj prestonici i okiti se desetim trofejem, dok se Srbin nada četvrtoj pobedi i šestim rimskim lovorikama u bogatoj biografiji.

Izabrane vesti

Šesto međusobno finale u Rimu Nadal dočekuje sa boljim učinkom u dosadašnjim duelima za pehar na Apeninima i skorom 3:2, dok mu povoljniju poziciju pred još jednan veliki dvoboj garantuje i činjenica da će prvi reket sveta na teren izaći posle izuzetno napornog subotnjeg dana.

Najbolji teniser sveta, juče je prvi od dva koraka do finala napravio savladavši Cicipasa posle preokreta (4:6, 7:5, 7:5), a samo nekoliko sati kasnije ponovo je morao da izađe na rimsku zemljanu podlogu gde ga je u polufinalu propisno namučio Lorenco Sonego. Tročasovna borba sa Italijanom okončana je tek u trećem setu čime je 33. teniser sveta dodatno otežao posao Đokoviću pred 11. finale Rima, međutim, neverovatni fizički napori nisu nepoznanica za Đokovića koji je neretko uspevao da pronađe snagu i u izazovima posle dana u kojima je igrao po dva meča.

(1,50) Rafael Nadal - Novak Đoković (2,55)

Tokom prethodne decenije Đoković se četiri puta nalazio u nemilosti rasporeda i pred iskušenjem da igra dva susreta u istom danu, a dva puta iz vrlo nezahvalne situacije izlazio je sa trofejem u naručju. Na putu do šampionskog postolja u Torontu 2012. godine, Novak je u istom danu savladao Sema Kverija (6:4, 6:4) i Tomija Hasa (6:3, 3:6, 6:3) posle čega je pobedama nad Tipsarevićem i Gaskeom stigao do pehara.

Isti scenario viđen je i u Sinsinatiju 2018. godine, kada su žrtve Srbina u istom danu bili Grigor Dimitrov (2:6, 6:3, 6:4) i Miloš Raonić (7:5, 6:4, 6:3), a podvig su ukrasili uspesi nad Čilićam i potom Federerom u finalu.

Ipak, učinak posle dva vezana duela, kvare upravo rezultati u Rimu, te će Đoković pokušati da prekine negativnu tradiciju s obzirom na to da je u prestonici Italije ovo treći put u poslednjoj deceniji da igra dva duela u istom danu. Prvi put pred nezahvalnim zadatkom naš teniser se našao 2017. godine kada je savladao Dominika Tima (6:1, 6:0) i Huan Martina del Potra (6:1,6:4), ali je potom Zverev iskoristio umor rivala i zaustavio ga u finalu.

Na korak od trofeja prvi reket sveta stao je i 2019. godine u Rimu, baš protiv Nadala, a tada je turnir otvorio pobedama nad Denisom Šapovalovim (6:1, 6:3) i Filipom Kolšrajberom (6:3, 6:0) u istom danu. Usledili su trijumfi protiv Del Potra i Švarcmana, ali se Španac ispostavio kao nepremostiva prepreka.

Upravo tradicija, uz veliko rivalstvo, biće dodatni pokretač za Srbina u svojevrsnoj uvertiri pred Rolan Garos koji ima posebnu težinu zbog trke po broju grend slemova, a posle plasmana u finale Đoković je istakao da će mu glavni rival u nedelju biti umor.

"Pre svega moram da se oporavim, na to sam sada fokusiran, nema baš mnogo vremena. Igrao sam mnogo tenisa danas, on će imati sveže noge, a trebaće mi svežina. I Nadal je imao teške mečeve, ali sam ja imao odlaganja zbog kiše. Nadam se da ću biti spreman i da ću dati sve od sebe", izjavio je prvi reket sveta.

Jasno je da, ako neko zaslužuje epitet modernog gladijatora onda je to Novak Đoković, prethodni rezultati i podvizi to su dokazali, a simbolična kruna mogla bi da stigne simbolično baš u Rimu.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalMasters Rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara