U kapi morske vode više virusa nego stanovnika u Njujorku

U samo jednoj kapi morske vode ima više virusa nego stanovnika u megalopolisu Njujorku, navodi portal "Scientific American".
U kapi morske vode više virusa nego stanovnika u Njujorku
Foto: Pixabay
Naučnici ističu da na Zemlji ima više virusa nego svemir zvezda.
 
Studija iz 2018. godine otkrila je da na Zemlji postoji 111 "porodica virusa" koje sadrže između 631.000 i 827.000 nepoznatih virusa. Deo njih, veerovatno, ima potencijal da pređe na ljude.
 
Virusi su imali mnogo vremena za razmnožavanje/repliciranje jer su na Zemlji bili daleko pre ljudi, a neki naučnici veruju da su stariji od bilo kog oblika života na planeti.
 
Oni su veoma raznovrsni i mogu napasti bilo koji oblik života, od životinja do biljaka, bakterija i gljivica.
 
Virusi, tehnički gledano, nisu živi. To su, smatraju naučnici, "paketići" genetskih informacija. Neki nose taj kod u jednostrukim vezama RNK, a neki u dvostrukim ili u DNK.
 
Ono što im je zajedničko jeste da svi koriste te instrukcije kao nacrt za invaziju na zdrave ćelije ili domaćina.
 
Nakon što uđu u živu ćeliju, virusi se razmnožavaju, te tako ili uništavaju genetski kod domaćina ili se "zakače" na njega. Posle repliciranja, virusi beže kako bi "oteli" i druge ćelije, često pritom uništavajući i "ćelije domaćine".
 
Prastari virus je doveo do nastanka ljudske posteljice, zbog čega se ljudske bebe ne rađaju iz jajeta, napominju naučnici.
 
Virusi ipak imaju samo jedan cilj - da naprave što više svojih kopija. To često uzrokuje velike probleme, kao što su još u 19. veku otkrili naučnici, pripisujući otkriće mnogih bolesti nepoznatim i oku nevidljivim patogenima. Nauka je ove patogene nazvala virusima, što je latinska reč za otrov.
 
Genetski gledano, virusi su u neaktivnom stanju, iako neki od njih mogu aktivirati autoimune bolesti, neurodegenerativne poremećaje, hronične upale ili čak rak.
 
Osim toga, virusi i mutiraju, a te mutacije mogu uzrokovati hemijske promene u genetskom materijalu virusa ili greške u repliciranju. 
 
Upravo je mutacija razlog pandemije virusa korona.
  • Prastari ratari

    21.05.2021 00:54
    Prastari virus je doveo do nastanka ljudske posteljice, zbog čega se ljudske bebe ne rađaju iz jajeta, napominju naučnici...

    A jajna ćelija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.