Linkovi

SAD spremne da podrže uspostavu primirja u izraelsko-palestinskom sukobu


Sukob na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Sukob na Bliskom istoku

Sjedinjene Države poručile su tokom virtuelnog zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da su izraelskoj, palestinskoj i drugim stranama prenele da su spremne da pruže podršku u slučaju nastojanja da uspostave primirje - kako bi se okončalo nasilje između Izraela i palestinskih militanata u Gazi.

Klinč Palestine i Izraela tokom sednice Saveta bezbednosti

Riad Malki, palestinski šef diplomatije optužio je Izrael za ratne zločine tokom virtuelne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Malki je rekao da osuđuje, kako se izrazio, agresiju Izraela protiv palestinskog naroda i njihovih svetilišta.

"Neki neće da koriste te reči – ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali oni znaju da je to istina. Izrael je nemilosrdan i neumoljiv u sprovođenju svoje politike naseljavanja", poručio je Malki - osvrnuvši se na širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

On je pozvao Savet bezbednosti da deluje kako bi se okončali napadi na Palestince.

"Koliko će Palestinaca poginuti pre osude", upitao je Malki tokom virtuelne sednice.

Gilad Erdan, ambasador Izraela u UN optužio je palestinski Hamas koji kontroliše pojas Gaze da je pripremio rat protiv Izraela i da želi da preuzme vlast na području Zapadne obale.

"Hamas je izabrao da pojača napetost, koristeći to kao uvod u početak rata sa Izraelom. Nema opravdanja za nasumičnu raketnu vatru protiv civila, rekao je izraelski diplomata - pozvavši Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi raketne napade koje na teritoriji Izraela sprovode militanti Hamasa.

"SAD diplomatskim kanalima neprekidno nastoje da se konflikt okonča jer verujemo da Izraelci i Palestinci imaju podjednaka prava da žive mirno i bezbedno", izjavila je američka ambasadorka Linda Tomas Grinfild pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prethodno je Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, pozvao je na momentalni prekid sukoba između izraelskih i palestinskih snaga koji su eskalirali u ponedeljak.

Gutereš je tokom sednice Saveta bezbednosti, sazvane povodom eskalacije sukoba na Bliskom istoku, ukazao je da su neprijateljstva u Izraelu i Gazi, kako se izrazio, krajnje zastrašujuća.

"Ujedinjene nacije aktivno upućuju sve strane na trenutni prekid vatre, kao i da omoguće da se napori u posredovanju intenziviraju i urode plodom", poručio je Gutereš.

Sukobi na Bliskom istoku se ne stišavaju

U izraelskim vazdušnim napadima u nedelju je poginulo 42 Palestinaca, uključujući osmoro dece, saopštili su zdravstveni zvaničnici sa područja Gaze. Istovremeno, militanti su tokom jutra raketirali izraelsku teritoriju, izvestila je agencija Rojters.

Broj stradalih u području Gaze porastao je na 181, uključujući 47-oro dece. Sa druge strane, od prošlog ponedeljka kada su se sukobi razbuktali, u Izraelu je poginulo deset osoba - uključujući dvoje dece.

Izraelski vazdušni udari i artiljerijska paljba u Gazi trajaće koliko god bude trebalo, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

"Ne možete se sakriti, ni iznad ni ispod zemlje. Niko nije zaštićen", rekao je Netanjahu obraćajući se liderima Hamasa u Gazi. Zahvalio je i predesedniku SAD Džou Bajdenu na podršci.

Bajden je u telefonskom razgovoru sa Netanjahuom osudio raketne napade koje izvodi Hamas i ponovio da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa i terorističkih grupa. Takođe je izrazio zabrinutost zbog bezbenosti novinara i istakako da oni moraju biti zaštićeni, navodi se u saopšenju Bele kuće.

Američki predsednik je razgovarao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i preneo mu da je Amerika angažovana da se diplomatski reši konflikt, ali da Hamas mora da prestane da raketira Izrael. Ponovio je i stav da podržava pregovore o stvaranju dve države i da je to najbolji naćin rešavanja sukoba.

Specijalni izaslanik SAD Hadi Amr stigao je u Izrael gde će se tokom dana sastati sa izraelskim liderima, a potom i sa palestinskim zvaničnicima.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš se obraća Savetu bezbenosti UN sa istom temom.

"Generalni sekretar je zabrinut zbog rasta broja civilnih žrtava, uključujući i desetočlanu porodicu i decu koja su poginula u izraelskom bombardovanju zgrade, čija je navodna meta bio lider Hamasa", saopšteno je iz kabineta GS UN.

Ni Izrael ni Hamas pokazuju znake da će okočnati najgori konflikt od 2014. Sukobi su počeli u ponedeljak kada su jevrejski doseljenici hteli da isele Palestince iz njihovih domova u Jerusalimu.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh obratio se ljudima u Dohi, u Kataru i rekao da se primarne borbe vode oko Jerusalima.

"Cionisti misle da mogu da unište džamiju Al Aksa i da isele ljude iz kuća u naselju Šeik Džarah. Rekao sam Netanjahuu da se ne igra vatrom. Centar ovog rata i ustanka je Jerusalim".

Izrael je pojačao vazdušne udare na lidere Hamasa i saopšteno je da su ubijene desetine lidera i komandanata. Hamas je potvrdio da su neki stradali, li da ih je mnogo manje nego što Izrael tvrdi.

U vazdušnim napadima u Gazi pogođena je i zgrada u kojoj su kancelarije medijskih kuća Asosiejted pres (AP) i Al Džazira. Svi su upozoreni na napad telefonskim pozivom sat vremena pre udara.

Osoblje AP se odmah evakuisalo, ali je Al Džazira nastavla da emituje program dok se zgrada rušila.

"Al Džazira neće ućutati, to vam garnatujemo", rekli su u programu te televizije.

Generalni direktor agencije AP Geri Pruit u saopštenju je naveo da je "šokiran i užasnut napadom Izraela na zgradu, iako su upozoreni da će se desiti".

"Svet će, zbog ovoga, danas znati manje o tome šta se dešava u Gazi", kazao je Pruit.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je podržao sve nezavisne novinare i medije i "izrazio olakšanje što je osoblje agencije AP u Gazi bezbedno".

Izraelska vojska je saopštila, bez dokaza, da je zgrada bombardovana jer su operativci zaključili da je Hamas držao novinare kao ljudski štit.

"Kancelarije AP-a su tu 15 godina. Nemamo nikakve informacije da je Hamas bio u zgradi ili oko nje. NIkada ne bismo novinare stavili u takvu opasnost", saopštila je agencija AP.

Hamas je do sada lansirao 2.300 raketa iz Gaze ka Izraelu, ali je polovina presretnuta i 380 je palo u pojas Gaze.

Izrael je izveo više od 1.000 vazdušnih i artiljeriskih napada na Gazu.

XS
SM
MD
LG