"Bitka" za Zagreb

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.05.2021.

08:12

Ilustracija: Deposit photos/roibu

Na izborima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija

Najveća izborna bitka vodi se za Grad Zagreb, gde je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kamndidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo", koji je kao veliku mrlju na svoju poitičku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašsićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDZ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Izbori su veoma važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDS S, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: