Читај ми!

Otac Dragović: Saborna crkva u Njujorku je za srpsku zajednicu kao Hram Svetog Save u Beogradu

Pre pet godina Saborna crkva Svetog Save u Njujorku potpuno je izgorela. Prošle jeseni srpska svetinja obnovljena je spolja. Sada možemo da uđemo u sledeću fazu a to je da se crkva osposobi za javnu upotrebu odnosno da ponovo primi verni narod. Ono što je hram Svetog Save na Vračaru za čitav srpski narod to je Saborna crkva u Njujorku za nas na američkom kontinentu, kaže za RTS otac Milan Dragović, starešina crkve.

Zavod za zaštitu spomenika Grada Njujorka dodelio je pre tri dana srpskoj svetinji na Menhetnu - Sabornoj crkvi Svetog Save nagradu "Lusi G. Mozes" za restuarciju hrama nakon požara.

Otac Milan Dragović rekao je za RTS da nagrada mnogo znači za čitavu srpsku zajednicu. Nagradu, duže od tri decenije, čelnici Njujorka dodeljuju najboljim projektima za očuvanje verskih objekata.

"Nagrada je jedna velika radost zbog toga što su naši napori, i radovi izvršeni na obnovi crkve, prepoznati od nekoga ko je vrh u svetu konzervacije i restauracije. To je još jedan podsticaj da se sa radovima nastva i posebno sa takvim kvalitetom kao što je do sada bio", ističe starešina Saborne crkve Svetog Save u Njujorku.

Dodaje da se lično raduje sa svim parohijanima i pokazuje da kada svi maksimalno ulože napore to mora da bude prepoznato na najbolji način.

Prema njegovim rečima crkva je sačuvana od daljeg urušavanja i propadanja.

"Želeo bih da vas podsetim da nakon požara niko nije bio siguran da li će crkva moći da se sačuva kao takva. Uz neverovatnu stručnost i znanje arhitekte Dona Živkovića, uz viziju našeg episkopa vladike Irineja Dobrijevića, uspelo se sa očuvanjem crkve. Crkva je pokrivena, ne postoji mogućnost negativnih atmosferskih uticaja i sa lakoćom možemo da uđemo u sledeću fazu a to je da se crkva osposobi za javnu upotrebu odnosno da ponovo primi verni narod", naglašava otac Milan Dragović.

Spoj istoka i zapada 

Ističe da je crkva sagrađena od 1850-1855. godine. U toj crkvi nekada je stolovao sveti vladika Nikolaj Velimirović i on je još tada govorio za našu crkvu da je ona spoj istoka i zapada i aznačio je kao sabornu crkvu koja je najznačajnija i prva među sabornim crkvama srpske crkve na tim prostorima.

"Te dve stvari su dovoljne da nas održe u tom našem nastojanju da našu crkvu obnovimo i da zauzme mesto koje joj pripada i koje joj je naznačeno", poručuje otac Dragović.

Prema njegovim rečima za sve u Americi, a verujem i za ceo srpski narod, požar je u najmanju ruku bio ogroman šok.

"Konkretno za zajednicu u Njujorku mogao bih da poredim sa situacijom u kojoj se našao naš narod prilikom ratnog požara u BiH, Krajini, Kosovu i Metohiji, kada su zbog ratnog požara morali da napuste svoja ognjišta, tako je i naša zajednica morala da napusti svoju crkvu", kaže otac Milan Dragović.

Grčka i Ruska crkva ustuple prostor 

Dodaje da kako Bog nikoga ne ostavlja samog tako je i njima poslao braću i setre iz Grčke crkve koji su im ustupili njihov prostor dabi mogli svake nedelje i praznicima da služe liturgiju.

Tu je i ruska crkva koja im je ustupila svoj prostor za služenje Vaskršnje liturgije.

"Ono što je hram Svetog Save na Vačaru za sve nas i čitav srpski narod to je Saborna crkva u Njujorku istog značaja za nas na američkom kontinentu. Zbog samog značaja i čitavog objekta odnosno crkvenog kompleksa potrebno je da se svi uključimo i pomognemo koliko je to moguće u obnovi crkve", poručio je starešina hrama Saborne crkve Svetog Save u Njujorku.

Osim obnove crkve za javnu upotrebu u planu je obnova liturgijske zajednice koja je nakon požara i tokom pandemije počela da se osipa.

"Hvala Bogu to se znatno popravlja. Imamo našu srpsko-crkvenu školu. U toku je reorganizacija i unapređenje programa i iznalaženje najboljeg rešenja za prelazak sa on-lajn nastave na nastavu licem u lice u učionicama", naglasio je otac Milan Dragović.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво