Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Groblje slonova krije tajnu - Kolon ili Taljeres idu u polufinale

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.05.21. | 23:05

Noćas kreću četvrtfinalni mečevi Liga kupa Argentine

Prethodnog vikenda završena je prva faza argentinskog Liga kupa, a četitri najbolje plasirane ekipe iz obe zone u kojima je bilo raspoređeno po 13 timova, ostvarile su učešće u završnici drugog izdanja ovog takmičenja. Noćas su na programu dva četvrtfinalna duela, prvi će na scenu (22.30) stupiti igrači Estudijantesa i Independijentea, dok se u nešto kasnijem terminu od 02.00 po srednjoevropskom vremenu na čuvenom Groblju slonova u Santa Feu, sastaju Kolon i Taljeres iz Kordobe. Treba napomenuti i to da se u svim eliminacionim fazama igra samo po jedan duel. Što se četvrtfinala tiče, prednost domaćeg terena imaće bolje rangirana ekipa iz ligaškog dela, dok će se polufinalalni susreti igrati na neutralnom terenu, a samo finale je zakazano na Uniko stadionu u Santjago del Esteru.

El Sabalero, kako glasi popularni nadimak tima iz Santa Fea, završio je kao prvoplasirani u zoni A sa 25 osvojenih bodova iz 13 odigranih kola. Kolon je od samog starta zauzeo čelnu poziciju koju nije ispuštao do samog kraja ligaškog dela takmičenja. Međutim, na poslednjih šest mečeva, tim Eduarda Domingeza ostvario je tek jednu pobedu, od 2:0 protiv poslednjeplasiranog Arsenala iz Sarandija, dok je u preostalim duelima pretrpeo dva poraza, od Rivera i Rasinga, i odigrao tri remija, računajući i onaj poslednjeg ligaškog vikenda u gradskom klasiku protiv Uniona.

Izabrane vesti

02.00: (2,40) Kolon (3,10) Taljeres (2,95)

Za noćašnji okršaj, u startnu postavu Sabalera, vraća se iskusni vezista Federiko Lertora, pošto ga je trener ostavio van protokola u poslednjem kolu. Lertora nije igrao gradski klasik protiv Uniona jer je na prethodnim mečevima sakupio četiri žuta kartona, pri čemu je stručni štab odlučio da je eliminacioni duel sa Taljeresom, prioritet. Njegovo mesto u proteklom susretu zauzeo je Kolumbijac Andreas Hoez koji će se ovog puta naći na klupi, kao jedna od prvih opcija za izmenu, jer njegova univerzijalnost može da pokrije različite pozicije u veznom redu. U međuvremenu, defanzivac Gonzalo Pjovi, koji je u meč prtiv gradskog rivala ušao na nekoliko minuta pred kraj, ponovo je najavljen kao starter.

Ono što odlikuje ovaj sastav Kolona jeste njegova odbrambena moć. Sabalerosi su uz Independijente i Estudijantes, tim koji je primio najmanje golova u dosadašnjem delu takmičenja (10), i uz Velez koji je završio kao prvoplasirani u zoni B, doživeo tek dva poraza. Jasno je da je ključna osoba zadužena za ovakve rezultate Eduardo Domingez, koji je pre ulaska u trenerske vode, tokom igračke karijere nastupao kao centralni bek za mnoge argentinske klubove poput Veleza, Olimpa, Rasinga, Independijentea, Urakana, Ol Bojsa, a imao je i kratku epizodu u LA Galaksiju 2008. godine.

Stoga, odlično su mu poznati položaji, manevri i kretanja u zadnjoj liniji. Formacija koju je uspostavio zasniva se na defanzivi od tri ili pet odbrambenih igrača u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da li se njegova ekipa brani ili napada, a brza transformacija iz odbrane u ofanzivu, još jedna je od odlika ovog tima.

Fakundo Garses, Paolo Golc i Gonzalo Pjovi čine odbrambeni bedem pred golom urugvajskog čuvara mreže Fabijana Burijana. Međutim, Golc je već poslednja dva duela van stroja zbog povrede mišića kvadricepsa desne noge, a njegovo mesto zauzima Bruno Bjanki, koji je postigao i jedan gol u pobedi nad Arsenalom. Za sam napad zadužen je iskusni Luis Migel Rodrigez (36). Nekadašnji član Atletiko Tukumana, koji je proveo više od 12 sezona u istoimenog gradu, trenutno je najbolji strelac ekipe sa Groblja slonova, i sa sedam postignutih golova drugi je na listi strelaca iza Rafaela Santosa Borea iz River Plejta sa osam.

Kolon se nada i tome da može iskoristiti odmornost svoje ekipe, jer pored njih, samo još jedino Estudijantes od ukupno osam timova koji su se našli u eliminacionoj fazi, nema obaveze na međunarodnim takmičenjima.

Što se tiče Taljeresa, i pored poraza od Lanusa u poslednjem kolu, ligaški deo takmičenja završio je na četvrtom mestu zone B, sa 20 osvojenih bodova, koliko je sakupio i Independijente, koji se našao na poziciji ispred samo zbog bolje gol-razlike.

Urugvajski stručnjak koji predvodi tim iz Kordobe Aleksander Hesus Medina najavio je varijacije u sastavu. Između Kopa Sudamerikane i lokalnog turnira, navijači su se već navikli da svoju ekipu gledaju u dosta izmenjenom stastavu, ali ne i u stilu igre. Možda upravo zbog brojnih rotacija i u pokušaju da se što veći broj ključnih igrača sačuva za ovaj duel, Taljeres je pre tri dana na svom terenu propustio šansu da se domogne prvog mesta u okviru svoje grupe u drugom po jačini klupskom takmičenju na tlu Južne Amerike. Samo remi bez golova viđen je na meču sa kolumbijskim predstavnikom Deportes Tolimom, ali uprkos i toj podeli bodova Taljatelosi imaju izgledne šanse da se nađu u nastavku ovog kontinentalnog takmičenja.

Za noćašnji duel na golu ekipe iz Kordobe predviđen je Markos Dijaz, za razliku od Gabrijela Erere koji je do sada svoje nastupe imao na međunarodnoj sceni. U odbrani će se na mestu levog beka ponovo obreti Anhelo Martino, pored toga trener će morati da odluči ko će se vratiti na poziciju centralnog beka, Rafa Perez ili Huan Komar, a vrlo je moguće da će nastupiti i u paru.

U veznom redu naći će se Federiko Navaro i Fransis Mek Alister, dok će nešto povučeniji u odnosu na njih, na poziciji zadnjeg veznog delovati Hose Agustin Mauri, produkt Parmine omladniske škole i nekadašnji član Milana. Prvi napadač i udarna igla Taljeresa, Dijego Valojes ovoga puta neće se naći u ofanzivnoj liniji. Kolumbijac je doživeo uganuće zglova leve noge, a pre dva dana viđen je kako nosi ortopedsku čizmu. Bez sumnje, ovo će predstavljati veliki gubitak za ekipu koja ulazi u odlučujuće faze na oba fronta. Namera je da mladi Mateo Retegi (22) nastupi kao najistureniji igrač, dok će se u tom slučaju pojačati vezni red sa Karlosom Auskijem, nekadašnjim članom šampionskih generacija Estudijantesa i River Plejta, a uz njega trebalo bi da se nađe i Urugvajac Majkl Santos, igrač sa zavidnim evropskim iskustvom koje je stekao nastupajući za Malagu, Hihon, Leganes i Kopenhagen.

Posmatrajući poslednjih šest okršaja ovih ekipa, koji su odigrani u poslednjih pet godina, Taljeres je zabeležio četiri pobede, računajući i onu u poslednjem susretu, koja je izvojevana na strani novembra minule godine, takođe u Liga kupu. Sa druge strane u istom periodu, Kolon je slavio tek jednom, i to još 2016. godine, dok se najbliži dueli u prethodnom periodu pišu još pre 2003, a sve zbog razlike u takmičarskim rangovima. Pobednik ovog duela, u polufinalu ukršta se sa boljim iz dvoboja između Estudijantesa i Independijentea.

ARGENTINA, LIGA KUP - ČETVRTFINALE

Subota

Estudijantes - Independijenteu toku

Nedelja

02.00: (2,40) Kolon (3,10) Taljeres (2,95)

17.00: (2,30) Velez Sarsfild (3,05) Rasing (3,15)

22.30: (2,50) Boka Juniors (3,10) River Plejt (2,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaLiga kup ArgentineKolonTaljeres Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara