Читај ми!

Akcize menjaju cene žestokih pića, viski jeftiniji, rakija skuplja

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o akcizama na alkoholna pića koja sadrže više od 15 odsto alkohola. Usled ujednačavanja akcize stručnjaci kažu - mogao bi da pojeftini viski - a poskupi domaća rakija. Razlog za promenu je usklađivanje sa propisima Evropske unije koji ne dozvoljavaju nižu akcizu na domaća alkoholna pića - kažu u Ministarstvu finansija.

Za neke potrošače lek protiv tuge, za državu luksuz tek novi Zakon o akcizama na alkoholna pića promešaće neke stope akciza koje ih prate.

Privredni savetnik Andrija Jovičić kaže da je predlog da se akciza plaća u iznosu od 46.250 dinara po hektolitru čistog alkohola što praktično znači da bi po litru ta akciza iznosila 185 dinara.

"Kakve će biti posledice. Praktično povećaće se akciza za rakije od voća, a smanjiće se akciza na viski. I ja procenjujem da bi moglo doći do povećanja cene rakije za 100 dinara po litri a pojeftinjenja za 200 dinara za viski ali s obzirom da se cene slobodno formiraju moguće je da ne dođe ni do kakvog povećanja", naveo je Jovičić.

Akciza na litar viskija do sada je bila oko 327 dinara, posle izmene smanjiće se na 185 dinara, pod uslovom da je udeo alkohola 40 stepeni. Isti iznos akcize će se plaćati i za druga pića sa visokim udelom alkohola u sebi,  poput rakija od voća ili vina za koje je do sada stopa bila niža - 136,62 dinara.

Zato promenom nisu zadovoljni proizvođači domaćih žestokih pića.

Proizvođač iz Valjeva Čedomir Ćurćević misli da će se to odraziti na smanjenje proizvodnje.

"Za litar rakije je potrebno osam do 10 litara kvalitetnog voća, jabuke, šljive, kruške, za kajsije još više, čak 20 kilograma, a za litar žitne rakije treba neki kilogram ili nešto manje žita i isto tako manje energije", naveo je Ćurćević.

Kod obračuna cene alkoholnih pića za krajnje potrošače ne treba zaboraviti ni porez na dodatu vrednost koji se naplaćuje po stopi od 20 odsto. To znači ako poraste akciza porašće i iznos PDV-a.

"Predložene zakonske izmene mogu stvoriti veće troškove privredi i građanima - konzumentima jakih alkoholnih pića. S druge strane, privredi i konzumentima jakih alkoholnih pića (rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina i ostala jaka alkoholna pića) stvara se okvir za potencijalno umanjenje troškova koje mogu imati za posledicu smanjenje maloprodajnih cena ovih akciznih proizvoda", navode u Ministarstvu finansija

Prema podacima iz prošle godine od akciza na sva alkoholna pića u državnu kasu, slilo se 13,8 milijardi dinara. Od toga jaka alkoholna pića učestvuju samo sa 0,8 odsto.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво