Bajden razgovarao sa Netanjahuom o situaciji u Gazi 1Foto: Beta/AP/Evan Vucci

Predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarali su danas o situaciji u pojasu Gaze.

Kako je navedeno u saopštenju iz Netanjahuovog kabineta, izraelski lider je obavestio Bajdena o razvoju događaja i akcijama koje je Izrael preduzeo i namerava da preduzme.

Netanjahu je takođe zahvalio Bajdenu na, kako je rekao, na „bezrezervnoj podršci SAD za naše pravo da se branimo“ i naglasio da Izrael čini sve da izbegne povređivanje onih koji nisu umešani u sukob.

„Dokaz za to je da su u kulama gde su bile terorističke mete koje je napao IDF (Izraelske odbrambene snage) evakuisani oni koji nisu umešani“, dodaje se u saopštenju.

Dva lidera su razgovarala nekoliko sati posle udara Izraela iz vazduha u kome je gađana i uništena višespratnica u gradu Gazi u kojoj su bile kancelarija Asošiejted presa i drugih medija, navodi ta američka agencija.

Izraelski TV Kanal 12 navodi da je razgovor inicirao Bajden i da su SAD veoma zabrinute zbog udara izraelske vojske u Gazi posebno zbog rušenja višespratnice u kojoj su bile kancelarija stranih medija.

Izraelski mediji su preneli i izjavu palestinskog ministra Huseina al Šeika da je Bajden razgovarao i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o najnovijem razvoju dogadjaja.

Bio je to prvi telefonski razgovor Bajdena i Abasa od kada je Bajden inaugurisan u januaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari