IZRAEL OBJAŠNJAVA ZAŠTO RUŠI SOLITERE U GAZI: Ovo je legalan vojni cilj! Palestincima prete da će ostati bez interneta? VIDEO
Foto: Twitter/Disclose TV, AP/Mahmud Hams

zgrade na meti

IZRAEL OBJAŠNJAVA ZAŠTO RUŠI SOLITERE U GAZI: Ovo je legalan vojni cilj! Palestincima prete da će ostati bez interneta? VIDEO

Planeta -

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svetskih medija, da Hamas "koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe" i da su one zato "legalan vojni cilj".

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u vojne svrhe, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

"Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj", navodi se u objavi.

Sledeći cilj - Gaza ostaje bez interneta?

Sudeći prema nalozima sa društvenih mreža, koji svakodnevno izveštavaju o događanjima u Gazi i Izraelu, još jedna višespratnica je na meti IDF-a.

Radnici zgrade u kojoj je sedište medijskih redakcija, kompanija zaduženih za internet, kao i sedišta osiguravajućih kuća, dobili su obaveštenje da će uskoro uslediti napad. Internet provajderi su korisnicima poslali obaveštenje da postoji mogućnost da će ostati bez interneta.

Dodaje se da su Izraelske odbrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS-ove u kojima su ih pozvali da napuste domove i "obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju".

Prethodno je IDF saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju, koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama, da se "krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit".

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništena 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijejted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno evakuisani.

Pored dopisništva agencije AP, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track